Kučík: "Lidé mají “svalovou” empirickou zkušenost, že v ekonomicky vyspělé demokratické společnosti se už po generace s tou či onou vládou nemají nijak významně lépe či hůře, že jejich materiální standart pomalu roste, pokud by se ocitli vlivem vnější náhody nějak výrazně dole, společnost jim tak či onak pomůže. Politika se stále více stává doménou emocí a zábavy, a nejen politika - celá společenská diskuze se stává arénou klauniády, soutěže o větší třeštění emocí."
https://www.facebook.com/vit.kucik/posts/pfbid02CUiVSXBiqN83wU2GY87A4L7naFXXs84jaEEbwP3SsyzTKPE5gbwp2BXL7zWZ82nl?notif_id=1731143946713721¬if_t=notify_me&ref=notif
=> More informations about this toot | More toots from Yamato@mastodonczech.cz
@Yamato Jsem si schválně šel vygooglit, kolik je panu Kučíkovi let. Protože příčina současných demokratických krizí je právě opačná. Zatímco od 2. sv. války platilo, že každá generace je na tom ekonomicky lépe než předešlá, v té naší se to láme. Hlavní důvod je čistě demografický, stárnoucí populace vede k tomu, že máme víc a víc lidí v důchodovém věku, které je potřeba zajistit a kteří také kolektivně drží velké množství majetku. Zatímco lidí v aktivním věku je dost málo. Pro nás to znamená, že z toho koláče, co odvádíme na daních, toho stále méně zbývá na investice do nás, stejně jako to, že bydlení je pořád dražší.
To mimo jiné na západě vede k radikálnímu odmítnutí systému, ať už zleva (typické u mladých žen) nebo zprava (běžnější u mladých mužů)
=> More informations about this toot | More toots from FifiSch@vivaldi.net
@FifiSch
Ta příčína je zcela jinde. Extrémní zesložitění stavebního řízení a NIMBY municipalit, kdy nelze stavět ani v brownfieldech uměle snižuje nabídku.
=> More informations about this toot | More toots from martin@libera.site
@martin Tuhle příčinu nám rádi předhazují naši devrlopeři, kteří by rádi stavěli víc masivních obchodně-administrativních komplexů a luxusních rezidencí pro ruský oligarchy a arabský šejky (tedy přesně ta stavba, co vytrhne trn z paty mladému učiteli, když se jim s manželkou státní úřednicí narodí dítě).
Problém je, že úplně stejnou krizi nedostupnosti bydlení řeší celá západní i a postupně i východní Evropa a velmi intenzivně Spojené státy. To jsou stovky různých regulatorních režimů a skoro ve všech je ta situace stejná.
Neříkám, že by česká stavební administrative nepotřebovala změnu. Ale fakt asi nebude 100% zodpovědná za identické problémy v Londýně, Los Angeles nebo Lublani.
@FifiSch @martin není to tak jednoduché, že když se postaví víc bytů, klesne cena, jako by to bylo běžné kdyby šlo např. o nadprodukci rohlíků.
Nezpochybňuju pravidla volného trhu, ale ta by u nemovitostí platila, kdyby jejich cena odpovídala několikanásobku měsíční mzdy (což v podstatě odpovídá ceně materiálu a množství práce potřebné na nějakou menší chatku a u větších staveb vzniknou spíš úspory z rozsahu a logistiky, než co jiného). Ale cena je o několik řádů jinde...
realitní bublina neustále roste a to je dané způsobem financí. nesplacené hypotéky zatím patří bance a nemůžou být nabídnuty na trhu za cenu nižší, než určí banka.
=> More informations about this toot | More toots from xChaos@f.cz
@xChaos
Škoda, že si lidi neřeknou, rok to vydržím a pak uvidím. Bublina by splaskla.
@FifiSch @martin
=> More informations about this toot | More toots from pavlas@mastodon.social
@pavlas @xChaos @martin Já ten rok čekám už 6 let.
@FifiSch
Jo je to špatné, protože byty teď hodně vykupuje ukrajinská menšina, která tu plánuje zůstat a vydělávat. Třeba Střížkovu klidně můžete říkat Nová Ukrajina. U nás je jim mnohem líp než u nich i v dobách míru.
@xChaos @martin
@pavlas já letos projížděl krátce v rámci kickbikebacking pokusu na koloběžce jižní Čechy a ve Vodňanech jsem s překvapením zjistil, že v oblasti náměstí zní pouze ukrajinština a turečtina (sic, no kupoval jsem si kebab...) . Bavorov nevím :-)
@FifiSch @martin
@xChaos
Ano to je obecný jev i v Praze. Jediné místo, kde zaručeně zní čeština je chorvatsko (v létě).
300tis tu bylo před válkou, pak prijelo cca 600. Ted bych řekl, že i s těmi načerno je tu tak 800tis-1M.
@FifiSch @martin
@spráFce
Je. Empirie dokazuje, že je. Posta víc baráků, cena klesne.
@martin no... teoreticky ano, kdyby si všichni kupovali byty jen za úspory, nebo směnou za jiná aktiva, tak je to samozřejmé.
Fakticky ale developeři nestaví byty za svoje. Následně ani investoři ty byty nekupují za svoje. Ty byty až do splacení hypotéky vlastně patří bankám.
Reálně se tržní hodnota nemovitostí odvíjí od skutečné nabídky nemovitost, které jejich majitel je ochoten prodat, v daný moment, a počet těhle nemovitostí podle mě vůbec neroste tak rychle, jako nová výstavba.
Já nezpochybňuji, že rozumíš běžné mikroekonomicke, křivka nabídky a poptávky, elasticita, a tak. Tenhle hezký pěkný živnostenský model všichni používáme v drobném podnikání a máme ho rádi a všichni víme, že když snížíme cenu produktu, že poptávka zareaguje a tak. S tím jsme si všichni v nějaké fázi života hráli...
Ale u těch nemovitostí je to fakt složitější. Navíc s růstem realitní bubliny se u luxusnějších nemovitostí vyplatí jenom je spekulativně držet a čekat, až cena vzroste - samozřejmě, na trhy je možné je nabízet, ale cenu za prodej či pronájem nastavit takovou, aby se oboje nevyplácelo, pronájmem se ostatně byt opotřebovává a jsou s ním spojená další rizika, apod. Informace o tom, kolik nemovitostí je vůbec majitel ochoten za přiměřenou cenu prodat a který majitel je naopak HODL, je sama o sobě pro realitní trh velmi cenná...
Obecně nerozporuju, jak to vidíš, ale realitní bubliny, v rámci kterých se staví jak o život, ale přesto cena neklesne natolik, aby si lidi mohli dovolit ty nemovitosti nakupovat, je letitý problém, se kterým se potýkala řada zemí... včetně Číny, kde by člověk čekal, že státní zásahy do ekonomiky to nějak vyřeší (a taky ne... maximálně tam pár nadbytečných nedostavených domů popravili, s menším papírováním než by to bylo jinde, a radši nepátrat po tom, co tam dělají s lidi, kteří nesplácejí...)
@spráFce Ad hypotéky - to už se hnípeš ve slovičkaření. Můj byt taky ještě pořád "vlastní" banka.
Velice detailní zprávy o hypotéčním trhu v USA ber jako etalon. Staví se - je dost bytů a ceny klesají, nebo stagnují. Nestaví se - ceny letí nahoru.
Vlny migrace, nebo vysoká inflace(před kterou kde kdo, včetně mých spolužáků schovávají prachy do nemovitostí) to samozřejmě dál ovlivňuje. To ale zpravidla dopředu nevíš, jak a kdy propukne. Ale pokud máš čtvrt století nedostatek bytů, tak snad úplně každý MUSÍ chápat, že cena poletí nahoru a to přitáhne i investory(tak pak vzniká bulbina). 🤷♂️
Chceš potrestat spekulanty? Chceš, aby bublina splaskla? No tak sakra stav víc bytů! Tak primitivně jednoduché to ve skutečnosti je. 🤷♂️
Čínská realitní bublina vznikla úplně jinak. Nemá to souvislost s ČR...
@martin já nevím ,proč bych někoho chtěl trestat nebo tak. chci se o tom bavit a nazývat věci pravými jmény.
spojitost mezi stavěním a dostupností bytů sice nějaká je, ale není to ekvivalence. Je to implikace: aby rostla nabídka bydlení, musí se stavět (ale ne zcela, protože lze i opravovat, pronajímat spekulativně držené, lze předělávat kanceláře na byty, lze rozdělovat velké byty, lze měnit lifestyle, tedy lidi by přestali vyhledávat single bydlení - až 30% - a sestěhovávat se, strategií je zkrátka spoustu).
Banky by byla sama proti sobě, kdyby poskytovala na bydlení příliš malé úvěry, protože by se skutečně dostupnost bydlení zvýšila a lidi by ztratili ochotu splácet předchozí nadsazené hypotéky - prostě by mohli prodat částečně splacený byt a nastěhovat se do levnějšího. A to je pro banky nejvíce katastrofický scénář, protože nejvíce předražené, nadsazené nemovitosti by skončily nedoplacené a v podstatě neprodejné za původní "hypotetickou" cenu.
Neříkám, že tomu 100% rozumím, ale kdykoliv někdo přijde z tezí, jak lidé nemají kde bydle kvůli složitým stavebním povolením, tak mi to zvedne ze židle. Na polích za Prahou se staví jak o život, stavební povolení získat jdou... akorát tam nikdo doopravdy bydlet nechce, jsou to takové málo-pravděpodobné "chudinské" čtvrti a řada těch naoko honosných, v reálu často dost nízkorozpočtových a neinspirativních staveb skončí nesplacena a neprodejná, protože se lidé budou mít zájem přestěhovat do lepšího, jakmile to jen trochu půjde.
To, že Praha třeba nechce, aby se stavělo na Džbánu, to nesouvisí s komplikovaností stavebních rozhodnutí. To je politická vůle... na spoustě jiných míst se ale stav, a co jsem tak koukal, tak spousta těch bytů zůstává prázdných. Neříkám neprodaných, neříkám, že se nenabízí k pronajmutí (nezkoumal jsem), ale každopádně kupec nebo nájemce se často nenašel, protože je to viditelně prázdné (v noci tma, apod.). (Totiž když člověk po Praze vyrazí na kole místo autem, má pak koukat se kolem sebe)
@spráFce Mno, Piráti chtěli "trestat" druhý, třetí,... byt. 😁
Už se zase hnípeš v detailech, které mě fakt nezajímají. Pokud v tom vidí firmy a banky smysl, ať přestavují třeba staré továrny na byty, to je mi fakt úplně jedno. Podstatné je, aby na trh dostaly dost bytů. Mám mezi spolužáky, příbuznými a kamarády lidi ze stavebnictví. Furt je to to samé. Není kde stavět(NIMBY, blokované brownfieldy), všechno trvá roky a roky(šílený stavební zákon). Je třeba řešit primárně ty zásadní vady na kráse. Pak se můžeme bavit o podružnostech. 🤷♂️
@martin já si nemyslím, že je chceme trestat. My prosazujeme město jako develeopera a výstavbu obecních bytů.
Obecní byt po dostavění město nesmí spekulativně držet a pronajímá ho za tržní cenu. To samo o sobě znamená, že nabídka reálně pronajímaných bytů se zvyšuje...
To s tím "zdaněním" je ošemetné, byt lze vždy pronajmout fiktivně, členu rodiny, zaměstnanci, lze vymyslet schémata, že nebude reálně užíván. Obecně dnešní ekonomické elity dávno našly způsoby, jak se zdanění vyhnout a těžko je v tomto nějak přechytračíme.
Regulace výše nájmů taky není úplně průchozí, obávám se. Sice v New Yorku dekrety na byty jsou, ale to je hodně specifický případ.
Neříkám, že znám jednoduché řešení. Zdanění všech nemovitostí spojené se zavedením základního příjmu by od daně ochránilo ty, kteří nemovitost fakt užívají k bydlení nebo ji pronajímají; základní příjem by v tomto ohledu nepůsobil inflačně, jak se obává řada jeho kritiků, ale právě by ho požrala realitní bublina. Reálnou dostupnost vlastního bydlení by to ale nezajistilo, pouze by to bylo záchranné opatření proti tomu, aby si příliš mnoho lidí nemohlo ze svých ze svých mez dovolit platit nájem. Je to kompromis, nikoliv dlouhodobé řešení (samozřejmě, vznikla by prostě dvě nová kroutítka na mixáku, kterými by politik coby DJ mohl kroutit a řídit tím ekonomiku...)
Podotýkám, že tohle v oficiálním programu Pirátů ani kohokoliv jiného není - já pouze zvažuju regulatorní nástroje, které stát v rukou má, a které nebyly nikdy vyzkoušeny...
@spráFce
Ano, chcete trestat za majetek. Lidi to tak cítí. Se stim smiř. 🤷♂️
OPBH tu už bylo a nikdy to moc nefungovalo. Nevymýšlejte nesmysly a uvolněte trh. To ti garantuju, že zafunguje. Vždycky to fungovalo.
Nemáme ani na penze pro penzisty, natož tak na penze pro všechny. Daň by musela být astronomická.
Navíc celá ta šaráda předpokládá, že lidé koupí byt a nechají ho roky ležet ladem. To je aburdní nesmysl. To si můžou dovilit jen velké investiční fondy. Všichni do jednoho z mých lidí okolo samozřejmě druhý, třetí, atd. byt pronajímají. Extra vysoká daň by postihla jen tyto lidi, ne ty investiční fondy. Ale jako záminka pro nějakou revoluci dobrý... 😆
@martin mícháš dohromady jabka z hruškama. Regulace není trest, to je jako říct, že omezení rychlosti na dálnici, kde by řidiči většinou zabili jen sami sebe (ne vždy) je trest za to, že přejížději chodce na přechodech: ne, není to trest, je to jen regulace, má nějaké důvody a nějak se projeví ve statistikách.
Pokud řeknu, že by se ZP vyrušil z daní nemovitosti a tudíž by ho reálně nikdo nikdy neviděl (a ten, kdo by nemovitost nevlastnil, ten by zase platil nájem, takže by opět ty peníze nikdo neviděl a v důsledky by končily u pronajímatelů nemovitostí, jako teď tam končej přídavky na bydlení), tak přece to není žádná "revoluce": je to návrh regulace tam, kde současný stav skončí akorát splasknutím realitní bubliny a ekonomickou krizí (akorát se neví kdy přesně a ten kdo to dokáže správně vsadit nebo to dokonce ovlivnit, ten na tom může vydělat, ostatní o část investic přijdou, to pro některé subjekty může být ale likvidační)
Já opakuju, že nechci centrálně plánovat: naopak v dnešní době silní a informovaní hráči dokáží "centrálně" naplánovat, kdy slabé a neinformované hráče přivedou do průšvihu.
Taky mi nepřijde fér, že mi podezíráš, že nechápu tržní zákonitosti: ostatně, já jsem ekonomii studoval a zrovna zkouškou z ekonomie jsem prolezl (na Bc úrovni, neprolezl jsem např. přes práva a jiné věci).
Levice má řadu odstínů a já rozhodně nejsem na jejím extrémním ani radikálním křídle a nechci se mstít, trestat, bořit. Jsem umírněně středolevý demokrat a věřím na věci, jako např. to, že obecní bydlení má sílu ovlivňovat cenovou hladinu nájmů i bez direktivních regulací cen či pokut za nepronajímání soukromých bytů, nebo že realitní bublina je forma inflace a nějaká forma regulace, která ji krotí, je v podstatě pro ekonomiku a společnost žádoucí.
Samozřejmě, kdybych byl víc doprava, tak bych kromě chápání fungování volného trhu ještě věřil na to, že obsahuje samoregulační mechanismy na všechny situace: jenže on je neobsahuje.
=> More informations about this toot | More toots from xChaos@f.cz This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini