Ancestors

Toot

Written by Lukáš Jelínek on 2025-01-31 at 14:15

Odinstaloval jsem z telefonu aplikaci Mapy.cz. Už mě bez přihlášení nechtěla pustit k off-line mapám (takže jsem je nemohl ani aktualizovat). Tohle ať si strčí někam.

[#]mapy_cz #mapycz #seznam_cz #seznamcz

=> More informations about this toot | More toots from aikencz@f.cz

Descendants

Written by Ozzelot :anarchy: :linux: on 2025-01-31 at 14:16

@aikencz Tohle zní jako pěkně hovadský rozhodnutí. Čím ji nahradíš?

=> More informations about this toot | More toots from ozzelot@mstdn.social

Written by Ozzelot :anarchy: :linux: on 2025-01-31 at 14:16

@aikencz (Myslím samozřejmě hovadský rozhodnutí od seznamu, kdyby to nebylo jasné)

=> More informations about this toot | More toots from ozzelot@mstdn.social

Written by Mormegil on 2025-01-31 at 17:18

@ozzelot

Před půl rokem napsal na toto téma @sesivany blogpost: https://blog.eischmann.cz/2024/06/05/hledani-nahrady-za-mapy-cz/

@aikencz

=> More informations about this toot | More toots from mormegil@mastodonczech.cz

Written by Štěpán on 2025-01-31 at 14:22

@aikencz před minutou mi vyskočila notifikace ať offline mapy aktualizuju - vedla rovnou na stránku s přihášením. Toto fakt ne...

=> More informations about this toot | More toots from stepan@f.cz

Written by Chao-c' on 2025-01-31 at 16:59

@aikencz no já uvažuju, že si login na mapách nakonec asi skutečně budu muset udělat, kvůli výškovým profilům to skutečně používat chci.

to s tou aktualizací offline map jsem si všiml, no a naštvali mě. Ale evidentně příjmy z placený reklamy nenaplňovaly očekávání, takže začali hrát o naše osobní údaje.

jak tohle jednou skončí....

=> More informations about this toot | More toots from xChaos@f.cz

Written by Schmaker on 2025-01-31 at 17:02

@xChaos @aikencz Co umí Mapy.cz s výškovým profilem, co nejde udělat s #OpenStreetMap ?

=> More informations about this toot | More toots from schmaker@schmaker.eu

Written by Jiří Eischmann on 2025-01-31 at 17:18

@schmaker @xChaos @aikencz To by mě taky zajímalo, protože výškový profil trasy dnes kreslí snad každá na OSM založená appka.

=> More informations about this toot | More toots from sesivany@vivaldi.net

Written by Chao-c' on 2025-01-31 at 19:17

@sesivany @schmaker @aikencz

no a jaký OSM klient na mobil doporučujete? Asi to skutečně vzdám, no. Zase Lukačovičův Seznam se mi dlouho nejevil jako vysloveně evil hráč... kdyby třeba povolil login do map.cz pomocí Fediverse účtu, vzal bych ho určitě na milost :-)

Written by Jiří Eischmann on 2025-01-31 at 19:22

@xChaos @schmaker @aikencz Nedávno jsem se tomu věnoval na blogu:

https://blog.eischmann.cz/2024/06/05/hledani-nahrady-za-mapy-cz/

https://blog.eischmann.cz/2025/01/01/mapy-cz-maji-predplatne-ale-seznam-uz-me-naucil-pouzivat-neco-jineho/

A že jsi cyklista, mohlo by tě zajímat i: https://blog.eischmann.cz/2024/08/15/srovnani-planovace-vyletu-na-kole/

Written by mahdi on 2025-01-31 at 20:43

@sesivany @xChaos @schmaker @aikencz jen dodam, ze Osmand umi nejen zaznamenat vyskovej profil, ale i podle nej navigovat viz obrazek (+ vytvareni vlastnich profilu dle preferenci). Pokud to s OSM myslis vazne, tak bych sel touto cestou, byt je to trosku trnity, nez poznas aspon cast zakouti, co ta aplikace skyta (rikam ji svycarak OSM) :) ... pokud pouzijes f-droid verzi, tak mas neomezene mesicnich updatu map a v pripade aktivniho prispivani do OSM i tech hodinovych.

=> View attached media

=> More informations about this toot | More toots from mahdi@mamutovo.cz

Written by Chao-c' on 2025-02-01 at 09:01

@sesivany no, můj problém je často naopak vyhledávání zpevněných cest, ale současně mimo hlavní silnice. Je možné, že časem budu vyhledávat trasy přírodou, ale zatím je moje zkušenost taková, že i mapy.cz mi klidně pošlou nesjízdnou trasou jen proto, že je značená jako cyklostezka :-)

Vlastně mám při cestování netypický režim, jezdím na kole jako na dopravním prostředku a spíš pak třeba někde zaparkuju a udělám si odtamtud výlet pěšky, třeba vylezu na kopec. Samozřejmě... kdybych jel nalehko, tak možná budu víc vyhledávat offroad....

@schmaker @aikencz

Written by GuloGulo on 2025-02-01 at 10:16

@sesivany

Já mám odlišné zkušenosti

-Garmin mapy, plán trasy OK, v terénu když odskočí GPS - navigace, mám cyklo navigaci, mne žene po cestách skoro vždy pro kolo neprůchodnych. Za mne nejhorší

-OsmAnd i další navigace založené na open mapách vlastně to samé co Garmin, ale app se chová trochu lépe

-mapy.cz jak pro pěší tak pro kolo, málokdy problém

-LocusMap za mne TOP, používám nejdéle

Léta jedu Mapy.cz a LocusMap a málokdy mne zklamaly.

Průběžně testují ostatní

@xChaos @schmaker @aikencz

=> More informations about this toot | More toots from GuloGulo@mastodonczech.cz

Written by Jiří Eischmann on 2025-02-01 at 22:25

@GuloGulo @xChaos @schmaker @aikencz Mapy.cz do neprůchodného úseku nenavedou, protože hrají na jistotu, ale výsledkem potom je, že v režimu horské kolo člověka táhnou klidně 90 % trasy po asfaltu. U OSM záleží na datech, tam, kde jsou, navigují výborně, protože mají mnohem více informací o povrchu než mapy.cz. Tam, kde nejsou, to může být slabší.

Written by GuloGulo on 2025-02-02 at 08:10

@sesivany

Souhlasím, je to o datech.

Léta jsem editoval Waze mapy jako lokální editor, než je spolkl Google.

Koukal jsem i na editor OSM, zkoušel nějaké opravy, ale je to jako hlavou proti zdi. Waze měl tzv. lokální editory co změny schvalovali. Tady nevím podle čeho se kreslí, kdo schvaluje změny, a hlavně co se týče cest, nelze k nim nastavovat žádné informace navíc. Změny o neexistujících lesních cestách nebo změna na pěšiny mi byla vždy zamítnuta.

=> More informations about this toot | More toots from GuloGulo@mastodonczech.cz

Written by Jiří Eischmann on 2025-02-02 at 08:36

@GuloGulo @xChaos @schmaker @aikencz Změny se zapisují přímo. Editoři to řeší případně zpětně, pokud mají podezření na chyby nebo přímo vandalismus. Mám v OSM přes 1600 zápisů a stalo se mi to jen jednou, kdy jsem omylem udělal duplicitní prvek.

Jinak ke komunikacím jde přidávat hromada informací: povrch, hladkost povrchu, šířka, MTB rating...

Třeba pokud člověk chce, aby přes nějakou stezku, která je neprůjezdná, nebylo navigováno pro kola, lze nastavit hladkost povrchu na "impassable", případně na "very_horrible" a pak tamtudy pošle horské kolo, ale už ne běžné.

Na tohle doplňování je dobrá aplikace StreetComplete, v které se ukazuje, u čeho v okolí údaje chybí a lze je intuitivně doplnit:

https://blog.eischmann.cz/2024/07/24/prispivani-do-openstreemap-sbirani-pokemonu-se-streetcomplete/

Written by plactagonic on 2025-01-31 at 19:59

@xChaos já používám OSMand ale jak @sesivany píše v tom blogu je to taková hračka se spoustou tlačítek a nastavení musíš se v tom naučit. A zrovna ten výškový profil to ukazuje hezky i se stoupáním (ta zelená čára). Na kratší trasy je to ok cca do 200km mi to neplánuje I v mobilu na delší používám brouter.

@schmaker @aikencz

=> View attached media

=> More informations about this toot | More toots from plactagonic@f.cz

Written by Jiří Eischmann on 2025-01-31 at 20:02

@plactagonic @xChaos @schmaker @aikencz Do OsmAnd se dá přidat plánování trasy pomocí GraphHopper, pak má člověk i trasy na stovky km prakticky okamžitě, ale není to tedy offline.

Written by plactagonic on 2025-01-31 at 20:12

@sesivany

Taky jsem o tom přemýšlel a myslím že to tam mám i přidané ale ten brouter taky používám online, ono to na ty dlouhé trasy jinak moc nejde.

Já stejně přehazuju gpx soubory mezi několika aplikacemi kvůli tomu abych to hodil do navigace.

=> More informations about this toot | More toots from plactagonic@f.cz

Written by Chao-c' on 2025-01-31 at 20:29

@plactagonic koukám, že mě udržování solárního elektrokola v chodu na cestách vyčerpává natolik, že navigaci odbývám a jdu cestou nejmenšího odporu :-) ale závod jsem prohrál opět i kvůli hrubým chybám v navigaci...

@sesivany @schmaker @aikencz

Written by Salix 🇨🇿 🇺🇦 🇪🇺 🇮🇱 🇹🇼 on 2025-01-31 at 22:10

@xChaos @plactagonic @sesivany @schmaker @aikencz Kromě mapy.cz mám na Androidu OsmAnd~ z F-Droid repozitáře. Umí to kdeco. :-)

=> More informations about this toot | More toots from Salix@mastodonczech.cz

Written by Lord Kopromaster on 2025-02-01 at 03:25

@xChaos @sesivany @schmaker @aikencz Tez pouzivam OSMand, s to jiz radu let od doby, kdy se mi z niceho nic mapy.cz v Japonsku odmitly offline spustit bez aktualizace map. Prvni vec, co jsem po prichodu na hotel s Wi-Fi udelal, nebyla aktualizace, ale okamzite vymazani mapy.cz a nainstalovani OSM, nebot nikdo nebude v mem telefonu rozhodovat o tom, jestli je treba nejaka aktualizace.

=> More informations about this toot | More toots from kopromaster@mastodonczech.cz

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113923385532507457
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
361.748744 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
6.525684 milliseconds

This content has been proxied by September (3851b).