Sommige politici willen het stikstofprobleem blijkbaar niet oplossen: het afschaffen van de derogatie is op dit moment namelijk de meest effectieve maatregel om de uitstoot van ammoniak (en daarmee de stikstofdepositie) te verminderen.
Daarmee wordt naar verwachting de uitstoot van ammoniak met 9 kiloton verminderd. Bijna tweemaal zoveel als wordt verwacht van de beëindigingsregelingen (5 kiloton).
https://www.pbl.nl/system/files/document/2024-12/pbl-2024-toelichting-geraamde-ontwikkeling-ammoniakemissie-landbouw-5671_0.pdf
https://www.agriholland.nl/nieuws/262285/
=> More informations about this toot | More toots from raoulbeunen@mastodon.nl
Bovendien zou een nieuw derogatiebesluit betekenen dat de stikstofdepositie ten opzicht van de referentiesituatie weer flink gaat toenemen. Dat betekent dat zo'n besluit aan de Habitatrichtlijn en Kaderrichtlijn Water getoetst moet worden en dat dan geconcludeerd moet worden dat een nieuwe derogatie in strijd is met de verplichting om natuur te beschermen en waterkwaliteit te verbeteren.
=> More informations about this toot | More toots from raoulbeunen@mastodon.nl
Het gaat dus om een motie met als doel duidelijk te krijgen dat die derogatie inderdaad niet meer wordt verleend. Dit om te voorkomen dat de minister hier loze beloften over doet.
=> More informations about this toot | More toots from raoulbeunen@mastodon.nl
@raoulbeunen lijkt mij dat EU bondgenoten met een agrarische sector hier ook iets van gaan vinden omdat het voor oneerlijke concurrentie gaat zorgen als er een verlening van de derogatie komt?
=> More informations about this toot | More toots from wsslmn@mastodon.nl This content has been proxied by September (3851b).Proxy Information
text/gemini