Istnieje taka fajna aplikacja jak "Kiedy Śmieci".
Jeśli mieszkasz w domu i sam ogarniasz taki wywóz, to warto na nią rzucić okiem.
Ja jednak poszedłem o krok dalej i postanowiłem coś zautomatyzować ⬇️
=> More informations about this toot | More toots from unknow@mastodon.social
Aplikacja jest dostępna w wersji mobilnej (iOS + Android) oraz webowej.
Nie mam absolutnie niczego do zarzucenia samej appce, ale u mnie w rodzinie ogarniamy sprawy domowe w dość nietypowy sposób i praca z taką aplikacją byłaby dla nas zupełnie niepraktyczna.
Na telegramie założony jest "chat rodzinny" używany tylko do powiadomień związanych z domem, czyli np. wywóz śmieci, rachunek do zapłacenia, zakupy do wykonania itp.
Telegram to komunikacja dwukierunkowa, więc któryś z domowników może odpisać: "Zajmę się tym!" lub "Zrobione!"
Na stronie głównej projektu "Kiedy Śmieci", gdzieś w połowie strony znajdziesz wyszukiwarkę harmonogramów.
Wybierz gminę, wybierz ulicę i zanim klikniesz "Wyświetl harmonogram", uruchom narzędzia dla webmastera (DevTools) na zakładce "Network".
Zauważysz tam, że request leci do adresu:
/OdbiorySmieci/HarmonogramOnline.dll?gmina_id=00000&ulica=XXXXX
To URL w domenie "https://cloud.fxsystems.com.pl".
Skopiuj sobie ten adres — użyjesz go w automatyzacji.
Niestety, dane nie są zwracane jako JSON, XML, CSV itp. To zwykła strona HTML, ale na szczęście bardzo prosto zbudowana.
Daty są w DIV-ie o klasie "naglowek", a opis wydarzenia w znacznikach H3. Tutaj w ruch mogą iść wyrażenia regularne albo jakiś LLM, który napisze Ci regexa.
Jeśli chcesz zrozumieć wyrażenia regularne w super szybkim tempie i do tego za darmo, to łap mój kurs — ponoć szybciej się już nie da.
https://regex.mikr.us
Cały algorytm mógłby wyglądać tak:
Jeśli data z "div.naglowek" to DZIŚ → sklej wszystkie H3 z tej daty → wyślij do Telegrama.
Oczywiście, zamiast komunikatora może to być webhook, mail, powiadomienie PUSH, czy co tam lubisz.
Nawet jeśli nie potrzebujesz harmonogramu wywozu śmieci, to może warto zautomatyzować sobie pobieranie innych "lokalnych" powiadomień?
Ja przykładowo pobieram jeszcze
↳ zapowiedzi wyłączenia prądu (dostawca ma API)
↳ eventy w mojej miejscowości (parsuję stronę gminy)
=> More informations about this toot | More toots from unknow@mastodon.social This content has been proxied by September (3851b).Proxy Information
text/gemini