Instalace #Fedora 41 na starší laptop úplně bez problému. Téměř vše jede taky v pohodě a hlavně svižně oproti předchozím Windows.
Narazil jsem na 2 problémy: aplikace Fotoaparát nemá přístup k webkameře, oprávnění jí však nejde nastavit, protože aplikace není v izolovaném prostředí.
Druhý problém jsou kodeky - defaultní aplikace přehrává H.264 video trhaně a VLC nezobrazí video vůbec. Za mě to je blocker, protože běžného uživatele opravdu nenapadne hledat rpmfusion a instalaci kodeků přes CLI.
=> More informations about this toot | More toots from michal@spondr.cz
@michal U toho Fotoaparátu bych spíš tipoval, že vyžaduje přístup přes Pipewire, který zase vyžaduje, aby byla webkamera podporovaná v libcamera, což být nemusí, pokud je to nějaký starý stroj. Bude potřeba aplikace, která ještě umí přímý přístup, např. Cheese.
H.264 se seká, protože OpenH264, což je jediný H.264 kodek, který můžeme legálně do Fedory dát, umí jen softwarový decoding a ten procesor už je na to asi pomalý. Že nejede VLC, mě překvapuje. Je možné, že to se naopak snaží o hardwarový decoding, ale ovladače pro to staré GPU už to neumí. Zkusil bych ještě třeba Celluloid postavený na mpv, ten jde taky nainstalovat bez přidávání repozitářů.
=> More informations about this toot | More toots from sesivany@vivaldi.net
@sesivany Cheese to spravil. S těmi kodeky to bude nějaké zvláštní, možná fakt souvisí s hw výkonem. Videa na Youtube jedou v pohodě, ale pak tu mám jedno H.264, které jede trhaně v nativní aplikaci, VLC bez zvuku (ale to jsem instaloval ještě před rpmfusion, tak kdoví, odkud to bere jaké kodeky), Celluloid jede asi nejlépe, ale taky to trhá. Tak uvidíme.
Jinak je to ale o parník celé svižnější než předchozí Windows 10. Propojeno s Nextcloudem atd., takže konečně má i žena normální systém. :)
=> More informations about this toot | More toots from michal@spondr.cz
@sesivany díky za radu. Mám tuxedo a při přehrávání videa v totem mi vydržel krátce na baterky. A když použiju jiný přehrávač, tak zůstane CPU na 500MHz (místo 2GHz) a vydrží to mnohem déle.
Díky
=> More informations about this toot | More toots from fersman@mastodonczech.cz
@fersman Jsem rád, že to pomohlo. Ono by toho šlo docílit i u Totemu, ale musel by se přidat RPMFusion a doinstalovat GStreamer pluginy, které ty akcelerované kodeky mají, případně nainstalovat Totem z Flathubu. Ale Totemu už bych se celkově vyhnul. Bastien na tom přestal dělat potom, co skončil u nás v desktop týmu. Brzo ho v GNOME a asi i ve Fedoře nahradí Showtime, který už jde teď nainstalovat z Flathubu.
=> More informations about this toot | More toots from sesivany@vivaldi.net This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini