Ancestors

Toot

Written by Adam Jurkiewicz on 2024-11-22 at 03:22

Biorę udział w https://bezplatny-kurs-postgresql.pl/ organizowanym przez JSystem (trochę reklamy)

Więcej informacji 👉 https://lttr.ai/AY0mN

[#]SQL #InstallProxmox #Linux #OpenSource

=> View attached media

=> More informations about this toot | More toots from adam_jurkiewicz@linux.social

Descendants

Written by Piotr Sikora on 2024-11-22 at 06:52

@adam_jurkiewicz zapytaj czy wiedzą jak robić sensowną replikacje :)

Jak nawet polubiłem PostgreSQL to jak zobaczyłem że wciąż nie jest ogarnięta dobrze replikacja, to wymiękłem :P

=> More informations about this toot | More toots from piotrsikora@pol.social

Written by Andrzej Czerniak 🇵🇱:linux: on 2024-11-22 at 06:55

@piotrsikora postgresa używamy w firmie i świetnie sobie radzi 👍

@adam_jurkiewicz

=> More informations about this toot | More toots from andyy@fosstodon.org

Written by Piotr Sikora on 2024-11-22 at 06:56

@andyy @adam_jurkiewicz nie przecze... ja adminowałem kbin.social i tam potężny ruch był który ogarnąłem na nie jakims wypasionym sprzecie.

Natomiast replikacja jest skopana.

Written by Andrzej Czerniak 🇵🇱:linux: on 2024-11-22 at 06:58

@piotrsikora @adam_jurkiewicz no ja piszę od strony programisty niż administratora.

Możesz coś więcej napisać dlaczego jest skopana?

Z tego co widzę wsparcie oficjalne jest https://www.postgresql.org/docs/current/runtime-config-replication.html

Written by Piotr Sikora on 2024-11-22 at 07:07

@andyy @adam_jurkiewicz

Raz że dopiero ją wprowadzają, to dwa nie jest do końca idealna.

Powiem tak... w MySQL ustawiasz Primiary, odpalasz log-bin, tworzysz usera dla secondary... secondary sie laczy... wie od ktorego miejsca w log-bin ma zaczac czytac i tyle.

Masz w 100% pewnosc ze wszystko bedzie idealne.

W PostgreSQL masz pare rodzaji replikacji ... od 15 (jakos z rok temu) bodaj wprowadzili stream-replication co jest bardzo podobne od tego co w MySQL jest od dekad.

Konfiguracja jest tego mega skomplikowana a i tak może zdarzyc sie ze cos bedzie nie tak przeslane.

Ja wiem że teraz można powiedzieć "no ale źle ktoś skonfiguroiwał"... niestety akurat w przypadku takch wrazliwych rzeczy jak bazy danych, to tutaj na tworcach softu powinno lezec jak najabrdziej wyeliminowanie błedów.

Może w 17 coś zmienili i poprawili, bo widzę że sporo zmian było... ale to wciąż nie bedzie jeszcze dlugo tak dojrzała baza jak MySQL gdzie te mechanizmy są po prostu sprawdzone.

Oczywiście pod wzgledem wydajnosci jest taka sama jak MySQL jesli wszystko dobrze skonfigurujesz... mysle ze nawet moze byc deliaktnie szybsza (choc tutaj to przewaznie i tak hardware zawsze ograniczeniem).

Ma też zdecydowanie wiecej funkcjonalnosci... jest znacznie bardziej elastyczna (i przez to tez skomplikowana - ale tutaj to uwazam za plus).

Natomiast do rozwiazan stricte produkcyjnych - jednak poki co zostane przy MySQL

Written by Andrzej Czerniak 🇵🇱:linux: on 2024-11-22 at 07:27

@piotrsikora dzięki za info. A co do samej replikacji to w jakim celu jej używasz?

Chodzi tylko o kopie czy rozbijasz sobie konkretne tabele między bazy?

Ogólnie przy usługach mikroserwisowych zazwyczaj unika się tego, że jeden serwis puka do bazy drugiego.

Oczywiście może być wiele instancji danego mikroserwisu ale wtedy one korzystają z jednej bazy aby łatwiej było zachować spójność danych.

@adam_jurkiewicz

Written by Piotr Sikora on 2024-11-22 at 10:47

@andyy bez replikacji nie zapewnie HA... choć daje to tez w teorii zrobic po filesystemie... jednak wole zeby bazy to robily bo ogarniaja pelna logike.

Tez czesto uzywam do tego zeby robic wieksze obliczenia na secondary... w MySQL spokojnie mozesz przeciazyc druga baze, niech cos sie obliczy, potem sobie dogoni primary.

A dzieki temu uzytkownicy dzialajacy na glownej maja plynnosc caly czas.

Ogólnie jest troche zastosowan ;)

No i jeszcze replikacja Primary-Primary (dawniej Master-MAster) ciężka, ale można zapewnic ladnie HA i rozlozenie obciazenia.

@adam_jurkiewicz

Written by Paweł Szczur :pix_mastodon: on 2024-11-22 at 10:57

@piotrsikora @andyy @adam_jurkiewicz ciekawą rzecz zrobił kolesie od neondb, zastąpili storage layer blob storage, przez co przenieśli problem replikacji w inne miejsce.

=> More informations about this toot | More toots from pawelszczur@pol.social

Written by Piotr Sikora on 2024-11-22 at 17:13

@pawelszczur

podeślesz? bo jestem ciekaw czy zachowali ACID... chyba ze nie mieli tam go wczesniej.

@andyy @adam_jurkiewicz

Written by Paweł Szczur :pix_mastodon: on 2024-11-22 at 18:22

@piotrsikora @andyy @adam_jurkiewicz mają acid, sprawdź https://neon.tech

=> More informations about this toot | More toots from pawelszczur@pol.social

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113524457237664756
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
296.077051 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
2.63156 milliseconds

This content has been proxied by September (ba2dc).