Ancestors

Written by Radomír Žemlička on 2024-11-06 at 16:06

Trochu jsem zabředl do toho, jak vlastně funguje #BlueSky, konkrétně jejich #ATProto protokol, na kterým to celý stojí. Některý věci jsou fajn, např. jednodušší oddělení identity (klidně na vlastní doméně) od dat (a jednodušší přenos účtu, kterej je možnej i v případě, že server zanikne). Z toho by si #ActivityPub (AP) protokol (pohání #Fediverse/#Mastodon) mohl vzít příklad. Problém AP je taky to, že se uživateli kolikrát nezobrazej všechny komentáře, lajky apod. Na BlueSky tohle funguje. Proč?

=> More informations about this toot | More toots from Razemix@mamutovo.cz

Written by Radomír Žemlička on 2024-11-06 at 16:11

Tady narážíme na hlavní kámen úrazu. V rámci AP komunikujou jednotlivý servery přímo mezi sebou, tím pádem neexistuje žádnej single point of failure. To má (zjednodušeně řečeno) za následek, že pokud server A boostne na server B příspěvek ze serveru C, tak se nemusej přenýst všechny související data, ale jen ty, o kterejch ví server A. Pokud chci teda např. vidět všechny komentáře, tak se na ně ještě musím manuálně dotázat serveru C (tohle by teoreticky mohl Mastodon dělat na pozadí za mě).

Written by Radomír Žemlička on 2024-11-06 at 16:17

V rámci BlueSky/ATProto nekomunikujou jednotlivý servery (tzv. PDS) mezi sebou (resp. nějak, tuším, můžou, ale nemusej), místo toho jejich data agreguje tzv. relay (konkrétně bsky.network), z kterýho následně sosá data finální aplikace neboli AppView (konkrétně bsky.app). Díky tomu je v rámci BlueSky tak jednoduchý a levný provozovat svůj PDS (protože v zásadě ukládá jen vaše data), všichni viděj všechno, ale celý to stojí na tom, že existuje centrální relay pod správou BlueSky.

Written by Radomír Žemlička on 2024-11-06 at 16:24

Co se stane, když se centrální relay rozhodne ignorovat/zabanovat váš PDS? Jste v prdeli. 🙂 A asi si umíte představit, že provozovat alternativní relay, kterej bude agregovat data z celý sítě, nebude úplně levný. (Další možností je agregovat jen část sítě, ale tam by zas člověk logicky neviděl všechno.) Navíc by data z něj musela brát finální aplikace (bsky.app), což se taky nedá zaručit.

Fediverse/ActivityPub sice má svoje nevýhody (který jsou v řešení), ale je to opravdu decentralizovaná síť.

Written by Jiří Eischmann on 2024-11-16 at 10:55

@Razemix podle tohoto článku aktuálně provoz relay serveru vyžaduje 4,5 TB místa a roste to každý den o 18 GB. A toho provozu, co to musí vyprodukovat. To opravdu není něco, co si bude provozovat komunita.

https://anderegg.ca/2024/11/15/maybe-bluesky-has-won

=> More informations about this toot | More toots from sesivany@vivaldi.net

Written by FifiSch on 2024-11-17 at 13:50

@sesivany @Razemix Masnick to u Zitrona v podcastu prezentoval tak, že ano. Hostování vlastní relay je moc velkej zápřah na to, aby to hodtoval nadšenec na domácím serveru.

Ale kdyby náhodou celá platforma začala jít do háje jako Facebook nebo Twitter, může jim celou síť ukrást jiná firma. Já teď úplně nemám předatavu o tom, kolik to bude, ale nezvládl by něco takovýho hostovat třeba Seznam, nebo ČVUT, kdyby chtěly?

Každopádně třeba Evropská komise by to zvládla určitě...

=> More informations about this toot | More toots from FifiSch@vivaldi.net

Written by Jiří Eischmann on 2024-11-17 at 15:45

@FifiSch @Razemix stěžejní otázka je, proč by to ta firma dělala, co by z toho měla? Dělat relay server nezní jako nějaký životaschopný byznys plán, pokud to neslouží k podstrkování reklamy a to už jsme u té očekáváné enshittifikace.

V opravdu decentralizovaném systému by žádný subjekt neměl získat takový zásadní vliv na chod sítě. Náklady by měly být co nejvíce rozprostřené.

Written by FifiSch on 2024-11-20 at 09:31

@sesivany @Razemix Proč to dělá Bluesky?

Toot

Written by Jiří Eischmann on 2024-11-20 at 09:43

@FifiSch @Razemix Bluesky neprovozuje jen relay server, ale taky zcela dominantní datový server v síti, mobilní a webové klienty. To už dává trochu větší prostor na nějaký byznys plán, i když si myslím, že žádný pořádný nemají. Prostě jedou v módu VC startupu, kdy pálí peníze investorů v naději, že nabalí dostatečné množství uživatelů, aby mohli udělat exit, který se jim a investorům vyplatí. A nový majitel to enshittifikuje, aby z toho konečně dostal adekvátní peníze. Který VC startup takhle nedopadl?

Descendants

Written by Radomír Žemlička on 2024-11-20 at 09:54

@sesivany @FifiSch Doporučuju tenhle článek: https://pluralistic.net/2024/11/02/ulysses-pact/#tie-yourself-to-a-federated-mast

„But here's the thing: all those other platforms, the ones where I unwisely allowed myself to get locked in, where today I find myself trapped by the professional, personal and political costs of leaving them, they were all started by people who swore they'd never sell out. […] They did care about their users. They just cared about other stuff, too […]“

Written by FifiSch on 2024-11-20 at 10:42

@sesivany @Razemix Já nevim, fakt si myslim, že i v otevřených, svobodných systémech existujou prachy (a nechápu, proč tohle říkám člověku z RedHatu).

Written by Jiří Eischmann on 2024-11-20 at 11:33

@FifiSch @Razemix Právě proto, že dělám celý profesní život v open source, vím, jak těžké je udělat funkční business model nad něčím otevřeným. Red Hat je v tom spíš výjimka. Mnoho firem se snažilo náš business model napodobit a pohořelo. Určitě to není něco univerzálního a samozřejmého. A myslím si, že kdybychom rostli na venture capitalu, tak se toho úspěchu ani nedočkáme, protože ten by s námi neměl takovou trpělivost, jaká byla potřeba.

Written by FifiSch on 2024-11-20 at 13:15

@sesivany @Razemix Já jsem si více méně jist, že mířej k tomu bejt fintech. Buďto přes kryptoměny nebo jiným způsobem, ale cílem je, že tvůrce si na Bsky nebo na svém PDS hostuje tvorbu (nejen tweety, ale klidně eknihy, hudební alba, filmy) v zašifrovaný podobě, já jako uživatel si zaplatím za přístup, bsky relay moji platbu ověří a zprocesuje a zároveň dá prodejci potvrzení, že jsem to skutečně já, kdo si ten přítup zaplatil a spojí s mým účtem klíč (za což si samozřejmě odebere provizi).

V tom podle mého prachy sou, namalý a bez reklam.

Written by Jiří Eischmann on 2024-11-20 at 15:12

@FifiSch @Razemix To je možné, ale je ti jasné, že všechno tohle povede jen k tomu, že provozovat relay server bude jen těžší a těžší a závislost na Bluesky bude jen větší a větší? Jedna věc je ukládat a přeposílat zprávy, druhá řešit platby, vztahy s content creatory atd. Tohle nikdo nikdy jednoduše neforkne, když se Bluesky vydá cestou Twitteru.

Reálně to je a bude centralizovaná služba s otevřeným protokolem a API, což je jistě lepší než současné X, a fandím jim, ať Muskovi vezmou co nejvíc uživatelů, ale svůj online život na to sázet nebudu. Už jsem si zvykl na síť, kterou máme v rukou my uživatelé.

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113514631214561604
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
397.153349 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
4.206645 milliseconds

This content has been proxied by September (ba2dc).