Ancestors

Toot

Written by Táta Geek on 2024-09-27 at 19:46

Ve Fediverse existuje reálné riziko sběru a analýzy veřejných příspěvků za účelem vytvoření psychologických profilů a cílení politických témat, podobně jako tomu bylo u Cambridge Analytica. Čím více uživatelů ve Fediverse bude, tím větší toto riziko bude. Díky tomu, že si kdokoliv může vytvořit vlastní instanci, může vzniknout rozsáhlá síť nenápadných robotů, pracujících pro jednoho zadavatele. Díky decentralizaci nebude možné dohledat, že tito roboti spolupracují.

https://tatageek.blog/2024/09/27/zopakuje-fediverse-uspech-cambridge-analytica/

=> More informations about this toot | More toots from tatageek@witter.cz

Descendants

Written by Jiří Eischmann on 2024-09-27 at 20:37

@tatageek Souhlas s tím, že vytvořit nějakou službu, která by sbírala data a analyzovala je, je na Fediverse relativně jednoduché. Ale zádrhel je následné využití těchto informací. Cambridge Analytica pak dělala to, že uživatelům ukazovala laserově přesně cílenou reklamu. Tady ale žádná reklama není. Není tu ani žádný algoritmus, který by nám plnil timelinu a který by se dal na základě těchto informací zmanipulovat. V tomto si myslím, že je Fediverse dost odolné.

=> More informations about this toot | More toots from sesivany@vivaldi.net

Written by Adam Štrauch on 2024-09-27 at 22:41

@sesivany @tatageek To platí, dokud nezačnou chodit soukromé zprávy se spamem.

=> More informations about this toot | More toots from bycx@mastodonczech.cz

Written by Táta Geek on 2024-09-28 at 06:52

@sesivany máš pravdu, chybí tu cílená reklama, a proto manipulace bude potřebovat o kousek složitější technologie. Ty už jsou bohužel, oproti roku 2014, k dispozici. Adent sem kdysi napojil "hodného" a "zlého" robota.

Stačí sledovat hashtagy, velké hráče, trendy témata a do toho házet polarizační témata. Rozjet pod příspěvkem nesmyslnou diskuzi nebo hádku, znechutit lidem další čtení nebo přesvědčit čtenáře, že hledat pravdu stejně nemá smysl.

Proto jsem článek zakončil mým "desaterem"

Written by Jiří Eischmann on 2024-09-28 at 09:48

@tatageek neříkám, že je proti tomu Fediverse imunní, ale ta ručně tvořená timelina dělá IMHO hrozně moc. I tady to pár podobných účtů zkoušelo, ale když zjistili, že je nikdo nesleduje, žádný algoritmus je uživatelům nenacpe na zeď, časem to vzdali.

Jinde nad tím člověk nemá vůbec kontrolu. Na FB mi začaly vyskakovat posty adorující technologie ruské armády - ponorky, stíhačky... Klikl jsem, že takový obsah nechci, a druhý den jsem tam toho měl dvakrát tolik. Jediné, co s tím člověk může dělat, je tam nechodit, o což se snažím.

Nicméně Fediverse má do relevance, kdy by začal takové hráče zajímat, pořád daleko. Řešil bych to, až by něco takového hrozilo. Ne, že bychom těch aktuálních bitev i bez toho měli málo. 🙂

=> More informations about this toot | More toots from sesivany@vivaldi.net

Written by Táta Geek on 2024-09-28 at 10:41

@sesivany přesně to v článku píšu, že se zatím nikomu nevyplatí analyzovat 15 milionů "divných" lidí z Mastodonta.

Bohužel jsem hrozně pomalý bloger a začal jsem článek psát jako reakci na dění před 2 měsíci, kdy se řešilo propojení s Threads. Teď už je to bez kontextu a s křížkem po funuse chápáno v jiném kontextu.

Written by Tomáš Znamenáček on 2024-09-28 at 07:27

@sesivany @tatageek Podle mě je tohle celkově džin jednou provždy vypuštěný z láhve a budeme se muset naučit s ním žít. Dřív nebylo technicky možné analyzovat sentimenty takhle do šířky i do hloubky, dneska to možné je – a stejně tak je možné, lépe či hůř, tyhle informace využít k aktivním zásahům do veřejné debaty. Je to jen zčásti otázka konkrétních platforem a technik, mnohem víc jde podle mě o realitu společnosti žijící na síti.

=> More informations about this toot | More toots from zoul@boskovice.social

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113211236092619663
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
270.269046 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
2.092854 milliseconds

This content has been proxied by September (ba2dc).