Ancestors

Written by Sanna on 2025-02-02 at 10:08

Saatiin uusi merkintätavan täsmennys ei-kaupalliseen sisällöntuottamiseen, joka koskee myös kirjojen arvostelukappaleita. Siihen tulee merkitä "mainos/saatu". Tähän ei ole sanomista; kerran tämä on näin päätetty niin tyydyn siihen ja olen hyvilläni, että asiaa katsottiin uudelleen myös meidän kannaltamme.

Mutta mietin tätä mainosasiaa arvostelukappaleiden näkökulmasta. Minun on ollut vaikea nähdä lukupäiväkirjaani mainosmielessä, koska luen joka tapauksessa koko ajan ja esittelemäni kirjat ovat niitä, jotka lukisin joka tapauksessa (ehkä muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta).

Näkisin niin, että kustantajan saama hyöty minun tapauksessani on ajantasainen näkyvyys. Jos lainaisin kirjat kirjastosta tai ostaisin itselleni, niistä vain harva olisi esillä tililläni silloin, kun kirja on vielä uutuushyllyssä. (Enkä toki ehdi tai välttämättä haluakaan lukea kaikkea välittömästi saatuani.)

Kuitenkaan itse arvioon se ei vaikuta. Jos en tykkäisi kirjasta, en kirjoittaisi siitä muutenkaan jyrkän negatiivisesti, koska lukukokemus on aina ihmisen oma. (Korkeintaan jätän kokonaan esittelemättä - joskus näin teenkin.) Jos kehun jotain koska pidän siitä, tekisin saman olinpa ostanut, lainannut tai saanut kirjan.

Nyt vuoden alusta on kuitenkin tullut pieni muutos siihen, voinko pitää itseäni myös jollain tapaa "mainostajana", koska Otava pyysi lisätä minut vaikuttajalistalleen ja on lähettänyt kirjoja nyt erikseen ilmoittamatta ja itse pyytämättäni. Pääsin myös Into Kustannuksen kirjavaikuttajaksi ja heiltä olen saanut samaten heidän valitsemiaan kirjoja luettavaksi ja kuunneltavaksi. Myös S&S -kustantamo lähettää satunnaisesti kirjoja kysymättä erikseen. Ja lisäksi olen saanut pieniltä kustantamoilta tai kirjailijoilta suoraan pyyntöjä, kiinnostaako heidän kirjansa. Jos kiinnostaa, olen luonnollisesti ottanut ilolla vastaan. Mutta näiden mainitsemieni osalta koen, että asemani on kuitenkin hieman erilainen kuin jos itse kiinnostun kirjasta ja pyydän arvostelukappaletta. (Täytyy muistaa myös se, että aina ei tietenkään saa, vaikka pyytäisikin. Nykyään kyllä aikaisempaa useammin olen saanutkin.)

Kuitenkaan toistaiseksi koko kirjagram-aikanani en ole saanut kuin pari kirjaa, joita en olisi lukenut joka tapauksessa, ja nekin olen lukenut ihan mielelläni. On ollut ilo voida poistaa kirjoja kirjaston varauslistalta, kun olen saanutkin sen nopeammin luettavakseni näin. Rahallista hyötyä en ole saanut, sillä jokainen tietänee, kuinka kirjan nopeasti jälleenmyyntiarvo laskee. Jos jonkun kirjan olen toisinaan myynyt eteenpäin, niin se raha on suuntautunut suoraan - mihinkäs muuhunkaan - kuin uusien kirjojen ostamiseen! Toisaalta on myös ihanaa, että kirjan suurin arvo on se tärkein, eli lukemisen tuottama ilo!

Herättääkö tämä sinussa ajatuksia? Olisi kiinnostavaa kuulla. #kirjagram #kirjamastodon

(Kuva HKI kirjamessuilta Akateemisen kirjakaupan pisteen lukijatestistä saatu.)

=> View attached media

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Written by Vehka Kurjenmiekka on 2025-02-02 at 10:16

@Lempilukemisto itse ajattelen, että tää lopulta muuttaa sitten yllättävän vähän. Jo aiemmin on pitänyt mainita, että kirja on saatu kustantamolta, ja markkinointitarkoitushan on ollut selvä: kirjan on haluttu saavan näkyvyyttä. Nyt se vaan tehdään avoimemmin ja rehellisemmin kutsumalla markkinointia mainostukseksi. Arvostelukappaleet maksavat kustantamolle, koska niistä ei saa suoraan takaisin niihin laitettua rahaa, mutta ideana on, että näkyvyys sitten tuottaa enemmän kuin ilmaiskappaleen antaminen -> idea on hyvin pitkälti sama kuin "perinteisestä" mainoksesta maksamisessa.

Ainoa ongelma on siinä, että nyt positiivisia, maksettuja mainoksia on vaikeampi erottaa rehellisistä mainosarvioista, mutta uskoisin, että kirjasomessa rehellisiä arvioita on edelleen enemmän kuin näitä selkeämmin maksettuja mainoksia.

Summa summarum: muutos on oikeastaan semantiikkaa. Eiköhän siihen totuta nopeasti.

=> More informations about this toot | More toots from vehka@mementomori.social

Written by Sanna on 2025-02-02 at 10:22

@vehka Tämä on ihan totta, että eiväthän kustantamotkaan huvikseen kirjoja lähettele. Tietenkin heillä on siihen toivomuksena, että saatu hyöty olisi rahallista menetystä suurempi. Siksi itse olenkin pyytänyt kirjoja harkiten, etten kuluta kenenkään resursseja liikaa, onhan kirjastokin olemassa. Ja edelleen ostan kirjoja aika paljon, myös uutena.

Minäkin uskon silti, että kirjasomen mainostus on asia erikseen verrattuna muuhun somemainontaan. Harva myöskään nykyaikana mahtaa kiinnostua ostamaan mainoksessa näkemänsä kirjan, jos ei muutenkin tykkää lukemisesta. (No lahjaksi ehkä?)

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Written by Vehka Kurjenmiekka on 2025-02-02 at 10:28

@Lempilukemisto joo, onhan se eri asia! Mutta tuotteen näkyvyyteen sijoitetaan rahaa = mainostarkoitus.

"kaupallinen tiedote, jonka tarkoituksena on kasvattaa mainostettavan hyödykkeen kysyntää"

Tässä oikeastaan kaikki muu täsmää, paitsi "tiedote" ei ole sama asia kuin arvio. Kirjan arvon "sijoittaminen" vastineeksi näkyvyydestä on kaupallista, tavoitteena on kasvattaa hyödykkeen kysyntää. Tiedotekin arvio on siinä mielessä, että kyllähän siinä aina (toivottavasti 😆) kerrotaan kirjasta jotain muutakin kuin 'en tykännyt'.

Kustantamoiden tarkoitus on ollut aina mainostaa tuotetta, paitsi että heille diili on perinteistä rahalla maksettua mainosta parempi, koska se vaatii pienempää sijoitusta. Siksi on oikeastaan tosi hyvä, että tästä puhutaan nyt mainoksena, koska se pakottaa myös tunnustamaan sen, että kirjasomettajista on kustantamoille suoraan rahallista hyötyä.

=> More informations about this toot | More toots from vehka@mementomori.social

Written by Sanna on 2025-02-02 at 10:37

@vehka Tässä keskustelussa tuleekin hyvin esiin se, että asia on eri kustantamon / yrityksen kuin kirjagrammaajan kannalta katsoen.

Minusta se on tässä itsestäänselvä osa, että kustantamo hyötyy mainostuksesta, mutta se siinä tökki, että jos pidän lukupäiväkirjaa, se "mainostus" on tasavertaista kaikille esittelemilleni kirjoille, kirjan alkuperästä riippumatta. Silloin en koe olevani siinä suhteessa "mainostaja" tai tekeväni "yhteistyötä", jos esittelen lukemani kirjan pääasiallisesti lukemanani kirjana. Toki minulle se kirja on ihana palkka, mutta käytännössä tekisin saman mielelläni, vaikka se kirja pitäisi lähettää lukemisen jälkeen takaisin, jos pääsen lukemaan kiinnostavaa kirjaa heti enkä puolen vuoden päästä. ;)

Siksi minua häiritsi viime syksyinen keskustelu siitä, kuinka jotkut eivät kokeneet kirjagramia tästä syystä puolueettomaksi paikaksi ja pitivät sitä piilomainontana, kun osa kirjoista on saatuja. Kuka tietää, jos se jollekulle olisikin sitä, mutta omassa tapauksessani ei ole.

Ja lisään vielä, että omassa somessani (muutenkin kuin kirjatililläni) olen aina nostanut ilolla etenkin pienyrittäjiä, jos olen tykännyt heidän tuotteistaan. Ilman pyytämättä tai mitään palkkiota. En koe, että sellainenkaan minusta mainostajaa tekee.

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Toot

Written by Kirsin kirjanurkka on 2025-02-02 at 10:48

@Lempilukemisto @vehka

Asiassa on kyllä vielä muitakin puolia. Kustantamo toki toivoo saavansa lähettämäänsä teosta vastaan näkyvyyttä, mutta ei voi olla varma, saako sitä ylipäätään ja millaista se on. Kustantamo on siis liikkeellä tietyllä riskillä. Sama tietysti perinteisessä mainoksessakin on. Ei voi koskaan tietää, lisääkö mainos myyntiä vai ei.

=> More informations about this toot | More toots from Kirsin_kirjanurkka@mastodontti.fi

Descendants

Written by Vehka Kurjenmiekka on 2025-02-02 at 10:49

@Kirsin_kirjanurkka @Lempilukemisto totta tämäkin!

=> More informations about this toot | More toots from vehka@mementomori.social

Written by Kirsin kirjanurkka on 2025-02-02 at 10:51

@Lempilukemisto @vehka

Olen myös härkkinyt Instan puolella somettajia, jotka ovat merkinneet saamansa ennakkokappaleet arvostelukappaleiksi. Miten te ne määrittelette? Jälleenmyyntiarvo 0 euroa heti kättelyssä ja myös kustantamolle edullinen keino. Ovat ihan selkeästi työvälineitä kriitikoille, mutta levinneet myös meille 'somevaikuttajille'.

=> More informations about this toot | More toots from Kirsin_kirjanurkka@mastodontti.fi

Written by Sanna on 2025-02-02 at 10:56

@Kirsin_kirjanurkka @vehka Olen miettinyt niiden merkitsemistä juuri siksi, että en ole itsekään ollut varma, onko se sama asia? Ennakkokappale jos mikä nimenomaan on "arvostelukappale", voisi ajatella, että sillä haetaan ennakkohuomioita ja ainakin joskus oli jossain niinkin, että sen jälkeen pystyi vielä jotain korjauksia tekemään varsinaiseen kirjaan, kuten kirjoitusvirheitä korjaamaan. Sillä ei ole ainakaan rahallista arvoa, mutta lukuarvo on korvaamaton, jos pääsee lukemaan odotetun kirjan jo ennakkoon! :D

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Written by Kirsin kirjanurkka on 2025-02-02 at 10:59

@Lempilukemisto @vehka

Mutta onko ennakkokappale sitten sen 'mainos/saatu' -merkinnän väärtti vai ei? Kun ei oikeasti ole saanut sitä kirjaesinettä vaan sen jonkinlaisen esiasteen käyttöönsä? Vähän sama kuin olisi saanut sampoopullon sijaan sellaisen näytepussukan sampoota.

=> More informations about this toot | More toots from Kirsin_kirjanurkka@mastodontti.fi

Written by OutiKo on 2025-02-02 at 11:24

@Kirsin_kirjanurkka @Lempilukemisto @vehka

Sen verran kommentoin tähän "onko ennakkokappale mainos/saatu -merkinnän väärtti" että juuri tässä männäviikoilla kirjagramilaiset sai tiettyä huhtikuussa ilmestyvää kirjaa ennakkokappaleena ja se näkyi monena päivänä stooreissa. Ite en tiennyt, että kyseinen kirja on ilmestymässä, mut nyt tiedän ja potentiaalisesti liityn kirjan tulevaisuudessa lukevien joukkoon. Eli tuotan tavalla tai toisella (minimalistisesti) rahaa kirjailijalle ja kustantajallekin. Täyttää miusta mainoksen ja sen seurauksien tunnusmerkit tämä. 🤷🏻‍♀️

=> More informations about this toot | More toots from outikor@mementomori.social

Written by Kirsin kirjanurkka on 2025-02-02 at 12:15

@outikor @Lempilukemisto @vehka

Mutta kun mainostetaan, myös mainostaja (siis sen konkreettisesti tekevä mainostoimisto ja media, jossa mainos on nähtävillä)saa jonkin rahallisen tai rahanarvoisen hyödyn. Mikä se on tässä tapauksessa? Minä teen 'mainoksen' ja julkaisen sen omassa mediassani (ainakin miltei kokonaan) ilman korvausta.

No joo, ei tämä tällä vääntämisellä ratkea. Mainoksiksi en suostu bloggauksiani merkitsemään. Poliisin yhteydenottoa odotellessa siis 😅

Mukavaa sunnuntaita!

=> More informations about this toot | More toots from Kirsin_kirjanurkka@mastodontti.fi

Written by OutiKo on 2025-02-02 at 12:57

@Kirsin_kirjanurkka @Lempilukemisto @vehka Saat sen ilmaisen kirjan. Kkv:n ohje: "Vaikuttajan yritykseltä saama vastike markkinoinnista voi olla rahaa tai rahanarvoinen etu, kuten ilmaisena tai alennushinnalla saatu vaate, muu tavara tai palvelu. Vaikka saatu vastike ei olisikaan rahaa, julkaisu on silti markkinointia." Okei, ennakkokappaleella ei oo jälleenmyyntiarvoa, mut kyllä silläkin joku arvo silti on.

Ja joo, on miustakin tylsää, että kirjat ja muutkin kulttuurituotteet niputetaan tässä samaan kaiken muun kanssa ja että kaikki somesisältöä tekevät lasketaan jossain suhteessa vaikuttajiksi. Mut mie ymmärrän myös kkv:n puolen, että siellä tehdään mahdollisimman suoraviivaisia ohjeita. Kirjasome on kuitenkin niin pieni ja marginaalissa oleva, että ei ihme, ettei sitä oo tästä erotettu omaksi erillissaarekkeekseen. Mut saa tietysti nähdä, että poikiiko tuosta virinnyt aika laaja ei vain kirkasomea koskeva keskustelu tulevaisuudessa vielä jotain tarkennuksia.

=> More informations about this toot | More toots from outikor@mementomori.social

Written by Sanna on 2025-02-02 at 13:18

@outikor @Kirsin_kirjanurkka @vehka Onhan sillä juurikin se lukuarvo, eli ilo siitä, että kirjan saa lukea! :D

Minusta on ilahduttavaa, että kkv ylipäätään kuunteli esitystämme ja täsmensi ohjeistustaan edes vähän osuvammaksi. Kirjasome toki on marginaalinen osa somesisällöstä ja varsinkin somemarkkinoinnista, mutta onhan se nykyään kustantamoille merkittävä markkinoinnin väylä.

Jos saisin päättää, niin voisi riittää se saadun arvostelukappaleen mainitseminen, mutta mennään niin kuin ohjeistetaan. Olen itse joku aika sitten alkanut merkitä erikseen, olenko itse toivonut kirjaa, saanut sen yllätyksenä pyytämättä tai onko sitä tarjottu luettavaksi. Se voi ehkä myös olla merkityksellinen arvion lukijan kannalta.

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Written by Kirsin kirjanurkka on 2025-02-02 at 14:11

@outikor @Lempilukemisto @vehka

Kirja ei sitten enää ole ilmainen, kun olen sitä 'mainostaakseni' tehnyt vaikka tunnin töitä. Juuri tuo eniten minua tässä kuviossa tökkii, kun ajatellaan kirjan olevan jokin rahanarvoinen korvaus tekemästäni työstä. Ei se ole.

Ja korostetaan nyt, että kukaan ei mitenkään pakota minuakaan kirjasomehommiin, vaan teen niitä vain ja ainoastaan rakkaudesta lajiin. En ajattele ainakaan isojen kustantamoiden etua vinkatessani luettavaa kavereilleni ja seuraajilleni.

=> More informations about this toot | More toots from Kirsin_kirjanurkka@mastodontti.fi

Written by Sanna on 2025-02-02 at 14:18

@Kirsin_kirjanurkka @outikor @vehka Tämähän siinä lienee se juttu, että kirjagrammaaja todennäköisesti lukee joka tapauksessa ja ilahtuu voidessaan lukea vaikkapa nyt sellaisen uutuuskirjan, johon muuten on pitkä varausjono. Kyse on harrastustoiminnasta ja omasta mielenkiinnon kohteesta eikä työstä, paitsi jos on joku toimittaja tms.

Vähän samalla teemalla, näin eilen keskustelua testineulonnasta ja sen palkkioista. Jotkut miettivät, miksi ei saa korvausta siitä, että neuloo omista langoistaan omalla ajallaan suunnittelijan neuleohjeesta ja raportoi mahdolliset virheet ja korvattavat kohdat. Siinä se "palkkio" on se, että saat neuloa sellaisen mallin, jota ei ole vielä julkaistu. (Jotkut suunnittelijat tarjoavat lisäpalkkiona vielä esim. jonkun aikaisemman neulemallinsa tms. mutta rahaa tai muuta hyötyä siinä harvoin liikkuu.) Mutta eihän kenenkään ole pakko testineuloa. Ei ole myöskään pakko ottaa vastaan arvostelukappaleita tai lukea semmoista, mitä ei tahdo.

Nämä ovat vähän mutkikkaita juttuja. Ei voi vaatia, että kaikesta tekemästään saisi rahaa. Voisi myös ajatella, että kustantamo, joka lähettää pyytämättä arvostelukappaleen, ei voi vaatia, että saa sille vastinetta, vaikka varmasti sitä toivookin. Ehkä se on juuri sitä riskipeliä, mistä aiemmin mainittiin.

Mutta jos itse pyytää arvostelukappaleen, kyllä siitä silloin minusta on valmis myös kirjoittamaan esittelyn. 😊

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Written by Kirsin kirjanurkka on 2025-02-02 at 14:22

@Lempilukemisto @outikor @vehka

Niin tosiaan, tässä on sitten vielä tuo pyydetty-pyytämätön-akseli 😅 Jotkut tuntemani kirjasomettajat kieltäytyvät kaikista arvostelu- ja ennakkokappaleista säilyttääkseen riippumattomuutensa. Se on ihan ok, jokainen päättää itse.

Itse saan paljon kirjoja pyytämättä, ja nykyään pyydän lähinnä lehtiarvioita varten mutta joitakin kiinnostavia sen lisäksi blogia varten. En erottele tätä juttuihin/postauksiin, vaan vain kerron alkuperän.

=> More informations about this toot | More toots from Kirsin_kirjanurkka@mastodontti.fi

Written by Kirsin kirjanurkka on 2025-02-02 at 14:24

@Lempilukemisto @outikor @vehka

Itsekin tunnen isompaa velvoitetta myös kirjoittaa/postata pyytämistäni kirjoista ja sellaisista, jotka olen ottanut vastaan pieniltä kustantamoilta ja kirjailijoilta suoraan. Jossakin vaiheessa ajattelin, etten kirjoita blogijuttuja muista kuin arvostelukappaleista, mutta se ei oikein toiminut. Kirjoitan vain sellaisista kirjoista, joista haluan, alkuperästä viis.

=> More informations about this toot | More toots from Kirsin_kirjanurkka@mastodontti.fi

Written by Sanna on 2025-02-02 at 14:40

@Kirsin_kirjanurkka @outikor @vehka Samaa mieltä, minulle ei kirjan alkuperä vaikuta, mutta lähdinkin tekemään tuota kirjagramia nimenomaan lukupäiväkirjana. Mutta myös minulle on sydämenasia nostaa ylipäätään pienyrittäjiä, kun olen itsekin työskennellyt yrittäjänä ja tiedän mitä se on ja että näkyvyydellä voi olla iso merkitys. Siksi on kiva lukea ja esitellä erityisesti myös niitä, joita on saanut pienkustantamoilta tai kirjailijoilta suoraan. Mutta niissäkin kyllä pätee se, että luen lähinnä sitä, mikä aidosti kiinnostaa. En ainakaan pyydä ikinä sellaista, josta en melkein varmasti tiedä oikeasti tykkääväni.

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Written by Sanna on 2025-02-02 at 14:33

@Kirsin_kirjanurkka @outikor @vehka Tuopa varmaan vaikuttaa, jos sinulla on niistä lehtiarvioitakin. Eikös niille ollut vielä eri säännöt, niin hullua kuin tämä säätäminen onkin.

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Written by Kirsin kirjanurkka on 2025-02-02 at 14:36

@Lempilukemisto @outikor @vehka

No sepä! Kun tekee lehteen arvion, ei missään ole mainintaa mainoksesta tai edes arvostelukappaleesta. Sitä pidetään itsestään selvänä asiana, jonka jokainen osapuoli ymmärtää. Kirja on arvostelijan työväline, jonka saa itselleen käyttöön tavallaan lehden kautta (vaikka nykyään tilaan ne suoraan itselleni). Palkkion työstä maksaa lehti.

=> More informations about this toot | More toots from Kirsin_kirjanurkka@mastodontti.fi

Written by Sanna on 2025-02-02 at 13:14

@Kirsin_kirjanurkka @outikor @vehka Ainakin omalta osaltani vain keskustelen aiheesta, en väännä mihinkään suuntaan. :) Ja voin merkitä sen mukaan kuin käsky käy, vaikka se vähän hassulta tuntuukin. Olen samaa mieltä siitä, että se "palkka/hyöty" on se, että pääsee lukemaan kirjan nopeammin kuin muuten pääsisi, ja ilmaiseksi. Ja toki jos sen kirjan päätyy myymään (minulla ovat suuntautuneet lähinnä omaan hyllyyn), niin saattaa siitä jonkun roposen saadakin.

=> More informations about this toot | More toots from Lempilukemisto@mementomori.social

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113933899337545260
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
397.257923 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
9.70194 milliseconds

This content has been proxied by September (3851b).