Luen arkkitehti Juhani Pallasmaan mietteitä näköaistin valta-asemasta länsimaisessa kulttuurissa:
”Näköaisti vaikuttaa nousseen valtaan samanaikaisesti länsimaisen minätietoisuuden kehittyessä ja minän ja maailman erottelun voimistuessa; näköaisti erottaa meidät maailmasta, kun taas muut aistit liittävät meidät maailmaan.”
Kirjasta Ihon silmät – arkkitehtuuri ja aistit, 2016
=> More informations about this toot | More toots from sannahirvonen@mastodon.social
@sannahirvonen
Pallasmaa puhuu moniaistillisesti betonibrutalismista Yle Areenasta löytyvässä dokumentissa Vacker brutal betong.
Hän mm. siteeraa Salk Instituten suunnittelijaa Louis Kahnia: “Betonin pitää olla kuin yöperhosen harmaat siivet”.
Tapiolan kirkosta hän sanoo, että “kyllä se vartalossa ja ihossa tuntuu, että sillä tavalla se on aika vahva teos”. Ja Pyhän ristin kappelista: “betoni on melkein niin kuin ihmisen ihoa, sitä haluaa mennä koskettamaan, kun se on niin sileän ja melkein lämpimän oloinen”.
https://areena.yle.fi/1-61703112
=> More informations about this toot | More toots from anuko@mementomori.social
@anuko Kiitos, katsoin tuon aikoinaan ja diggailin Pallasmaata hekumoimassa betonin kosketuksella, mutta huomaan että olen unohtanut tämän kaiken. Pitääkin katsoa uudelleen!
=> More informations about this toot | More toots from sannahirvonen@mastodon.social
@sannahirvonen pohdintoja eri aistien kulttuurisesta merkityksestä kannattaa muuten laajentaa tutustumalla aistirajoitteisten ihmisten ajatuksiin. esimerkiksi monilla kuuroilla on paljonkin sanottavaa näköaistin ja kuuloaistin merkityksestä yhteiskunnassa.
=> More informations about this toot | More toots from Stoori@polyglot.city This content has been proxied by September (3851b).Proxy Information
text/gemini