Ancestors

Written by Jani Ruohola on 2025-01-26 at 08:22

On ilmeisesti jonkin verran tunnearvoa Sormusten Herralla kun äänikirjaa (tai melkeinpä jo ääninäytelmää) kuunnellessa Aragornin Elendil!-huuto Moriassa aiheuttaa spontaanin itkureaktion.

En ole tainnut vuosiin kyseistä tekstiä lukea, mutta lapsena tuli se kahlattua useampaan kertaan läpi. Onhan tää nyt aivan käsittämättömän hyvä kirja. Aikuisena muuhun fantasiaan tutustumisen jälkeen arvostus Tolkienia kohtaan on entisestään vaan kasvanut.

[#]kirjamastodon #tolkien

=> More informations about this toot | More toots from jruoh@mastodon.green

Written by Anne 🏳️‍🌈🇪🇺 on 2025-01-26 at 08:45

@jruoh just eilen johonkin ketjuun täällä kirjoitin että TSH on oikeastaan ainoa kirja(sarja) jota oon lukenut useampaan otteeseen ja todennäköisesti siihen vielä joskus uudelleenkin tartun.

Myös leffat oon katsonut vaikka miten monta kertaa ja aina kestää uusintakatselun. Just tällä viikolla törmäsin New York Timesin juttuun että ne leffat on muodostuneet millenniaalinaisille lohtukatsottavaksi koska hyvikset on oikeasti hyviä miehiä (siis ei misogyniaa, näyttävät tunteensa, halaavat ystäviään jne.)

=> More informations about this toot | More toots from anneleminen@mementomori.social

Written by Antti Joutsi on 2025-01-26 at 08:57

@anneleminen @jruoh Tuntuu et näil on millenniaalimiehille (jotka on kyllästyneet toksisen maskuliinisuuden tavasta korottaa itsensä ainoaksi maskuliinisuudeksi) ihan samanlainen vaikutus. Et oispa miehiä, jotka johtaa esimerkillä eikä komentelulla, oispa miehiä jotka auttaa kantamaan vaikeuksien yli, oispa miehiä jotka laulaa ja tanssii ja oispa miehiä jotka ei piilota itseään kuorien alle, vaan uskaltavat olla omia itsejään, silläkin uhalla että tulee sanomista.

=> More informations about this toot | More toots from jarizleifr@mastodon.social

Written by Shakespearen sisar on 2025-01-26 at 19:45

@jarizleifr @anneleminen @jruoh Veikkaan että mulle naislukijana tää on ollut myös yksi isoimpia syitä siihen, miksi Keski-Maa vetoaa aina vaan ja kirjat tuntuu lukukerrasta toiseen tuoreilta. Tolkienin lempeä maskuliinisuus on ihanan turvallista ja lähes vallankumouksellista ❤️

=> More informations about this toot | More toots from shakespearen_sisar@mementomori.social

Written by Mikko Karvonen on 2025-01-26 at 21:12

@shakespearen_sisar @jarizleifr @anneleminen @jruoh

Olen jostakin lukenut, että tämä on isompi muutos maskuliinisuudessa. Että Tolkienin nuoruudessa miesten välinen läheinen ystävyys, koskettaminen yms oli luontevaa, ja että se on kuollut 1900-luvun aikana.

Olen nähnyt tätä muutosta liitettävän homofobiaan: miehet ovat karsineet elämästään ja toiminnastaan kaiken, joka voitaisiin tulkita siihen suuntaan. Itse epäilen rinnalle yhteiskunnan kilpailuhenkistymistä ja yksilökeskeisyyttä.

=> More informations about this toot | More toots from hiljaisuus@piipitin.fi

Toot

Written by Anu Lahtinen on 2025-01-27 at 07:57

@hiljaisuus @shakespearen_sisar @jarizleifr @anneleminen @jruoh

Tosiaan esim. 1500-luvun aatelismiehet, joita olen tutkinut, kyynelöivät ja halaavat toisiaan. Meillä eräässä gradussa (Lene Laitinen, löytyy Helsingin yliopiston kirjaston tietokannan kautta verkosta) käsiteltiin 1800-luvun naisten ystävyyttä Toini Topeliuksen tyttökirjan kautta. Siinä tuotiin esiin mm. se, että 1800-luvun mittaan homoseksuaalisuutta alettiin määritellä lääketieteellisesti ja kriminalisoida, ja muistaakseni tämä tuotti uuden huolen läheisyydestä - Topeliuksen kirja osui siihen murroskohtaan. - Kun asuin Alankomaissa ja matkustin Saksassa, kiinnitti huomiota vanhojen miesten tapa tervehtiä toisiaan halaten. Se ei suomalaisittain tuntunut tutulta, mutta nuori polvi saattaa ainakin veljellisesti kätellä ja halailla.

=> More informations about this toot | More toots from anulahtinen@mementomori.social

Descendants

Written by Shakespearen sisar on 2025-01-27 at 08:38

@anulahtinen @hiljaisuus @jarizleifr @anneleminen @jruoh Tosi mielenkiintoista! Muistan kans lukeneeni jostain tietokirjasta (hitsi kun en muista enää mikä se oli), miten 1800-luvun (alkupuolen?) Euroopassa tunteilu ja kyynelehtiminen nähtiin nimenomaan miehekkäinä asioina.

=> More informations about this toot | More toots from shakespearen_sisar@mementomori.social

Written by Antti Joutsi on 2025-01-27 at 08:46

@shakespearen_sisar @anulahtinen @hiljaisuus @anneleminen @jruoh Tähän hassu liitännäinenhän on että miehet edelleenkin operoivat pääasiassa tunnepohjalta, niitä tunteita vaan sattuu olemaan tässä maailmanajassa viha, pelko, turhautuminen ja häpeä.

Sitä ei vaan osata tunnistaa, koska sivistys on heitetty romukoppaan, metakognitio itsestä ajattelijoina puuttuu, eikä ymmärretä mihin järki loppuu ja mistä tunne alkaa.

=> More informations about this toot | More toots from jarizleifr@mastodon.social

Written by Titia Schuurman on 2025-01-27 at 09:06

@anulahtinen @hiljaisuus @shakespearen_sisar @jarizleifr @anneleminen @jruoh Muistan aikoinaan Englannissa käymältäni yliopistokurssilta, että opettajan mukaan vielä Shakespearen aikana Briteissäkin oli tunneilmaisu varsin vapaata ja halailtiin yms, mutta 1600-luvulla tuli sisällissota, joka oli niin raaka, että sen jäljiltä tunteet oli pakko tukahduttaa (kuten meilläkin viime sodan jälkeen) ja siitä vakiintui sitten se varautunut stiff upper lip -mentaliteetti ihan nykyaikoihin asti.

=> More informations about this toot | More toots from titia@toot.community

Written by Antti Joutsi on 2025-01-27 at 09:14

@titia @anulahtinen @hiljaisuus @shakespearen_sisar @anneleminen @jruoh Just tän takia se oikeistolaisten levittämä "bad times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, weak men create bad times" -lässytys tuntuu todella absurdilta.

Sota, kurjuus ja vaikeudet ovat aina luoneet sulkeutuneita, kärsiviä ja juurettomia, eksyneitä ihmisiä, jotka eivät muuta osaa kuin repiä juuret pois muiltakin. Ja se jos mikä on heikkoutta, eikä vahvuutta.

=> More informations about this toot | More toots from jarizleifr@mastodon.social

Written by Anu Lahtinen on 2025-01-27 at 09:43

@jarizleifr @titia @hiljaisuus @shakespearen_sisar @anneleminen @jruoh

Todella!

=> More informations about this toot | More toots from anulahtinen@mementomori.social

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113899252712476759
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
342.135649 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
4.355213 milliseconds

This content has been proxied by September (3851b).