Ancestors

Written by Jakub 'unknow' Mrugalski on 2025-01-21 at 07:45

"Nawet najsłabszy film z kotami ma większą oglądalność niż Twoje tutoriale z YT" - powiedział mi złośliwy kolega z pracy 😬

Jakby nie patrzeć, mówił prawdę...

Ale nie o to chodzi w tworzeniu treści 🧵 ↓

=> View attached media

=> More informations about this toot | More toots from unknow@mastodon.social

Toot

Mógłbym teraz rozpisywać się, jak to twórcy tworzą treści dla samej radości tworzenia, z pasji. Mógłbym wspomnieć, że liczby się nie liczą, bo tak naprawdę liczą się ludzie itp.

Tylko wiesz... To byłaby niezła ściema, ale social media już nie takie teksty przyjmowały 😉

Descendants

Sam niegdyś pisałem teksty "do szuflady". To dla mnie dowód na to, że lubię pisać. Nawet nikt nie musiał tego widzieć/czytać. Sam fakt napisania np. opowiadania był dla mnie przyjemny.

Istnieją jednak twórcy (i jest ich naprawdę sporo), którzy mają swój cel w tworzeniu treści.

Jeśli widzisz, że np. szef znanej marki odzieżowej, czy dietetyk zakładają konto na Instagramie, czy TikToku, to w większości przypadków możesz mieć pewność, że jest to działanie "profesjonalne i policzalne".

Mówiąc prościej: celem na pewno nie są lajki i powszechne uznanie.

Często dzielę się swoimi rozwiązaniami związanymi z automatyzacją, czy eksperymentami związanymi ze sztuczną inteligencją.

Nie mam Ci nic do sprzedania, jeśli chodzi o automatyzację 🤷‍♂️

Piszę, bo lubię i sprawia mi to frajdę (w ogóle, to pisanie jest fajne!).

Co do sztucznej inteligencji, to wraz z Adamem Gospodarczykiem i Mateuszem Chrobokiem tworzymy szkolenie AI Devs, czyli jak najbardziej zarabiamy na tym.

Nadal piszę dla przyjemności i frajdy, ale też są z tego wymierne korzyści.

Gdy opublikuję np. opis moich eksperymentów z LLM-ami, to myślę, że dotrę do 10-20 tysięcy odbiorców. Zdjęcie kota z kromką chleba na głowie miałby minimum jedno zero więcej.

Nad tekstem będę siedział 1-2h.

Kot to gotowiec z netu ze strony z memami.

To co, wybrać kota? 🤔

Celem profesjonalnego tworzenia treści nie jest trafienie do wielu odbiorców, a do WŁAŚCIWYCH odbiorców.

Mogę tańczyć na TikToku zyskując milionowe wyświetlenia i nic z tego nie mieć. Mogę nagrywać nerdowskie filmy dla garstki osób i nieźle z tego żyć.

Film o np. montowaniu okien trafi do 800 osób, z czego 2 zadzwonią zapytać o ofertę. Film z prankami zobaczy milion osób, a platforma zapłaci Ci za to 4-5k. To prawie tyle, co pół zlecenia na okna do domu.

Newsletter dla soloprzedsiębiorców będzie zasięgowo 20-30x mniejszy od tego dla osób subskrybujących "suchar dnia" - i co z tego? 🤷‍♂️

Ten pierwszy i tak wykręci lepsze wyniki finansowe.

W profesjonalnym tworzeniu treści liczy się, KTO jest odbiorcą, a nie ilu jest odbiorców.

Zapamiętaj:

Z kotami i tak nie wygrasz 😉

Ale wcale nie musisz z nimi walczyć. Koty są spoko, a osoby je wybierające zamiast Twoich treści niekoniecznie są w Twojej grupie docelowej.

Lektura uzupełniająca:

"1000 True Fans" - Kevin Kelly.

Przeczytaj. To krótki esej.

Written by Jakub Klawiter :mastodon: on 2025-01-21 at 08:05

@unknow

Czy z drugiej strony oznacza to Twoim zdaniem, że aby takie rzeczy zaczęły działać (powiększać zasięg wśród potencjalnych klientów) tutaj fedi nie musi urosnąć aż tak jak molochy za płotem (co jest IMO najzwyczajniej niemożliwe) ale teoretycznie ma szanse zadziałać wcześniej (przy dziesiątkach milionów, a nie miliardach aktywnych użytkowników)?

A jeśli tak to czy należy się wtedy spodziewać zalewu crap marketingiem bo nagle zaczną próbować wszyscy z lamerami w dziedzinie na czele?

=> More informations about this toot | More toots from wariat@mastodon.social

Written by Jakub 'unknow' Mrugalski on 2025-01-21 at 08:52

@wariat Mastodon to BARDZO specyficzna grupa odbiorców. Jeśli celuje się np. w budowę społeczności i świadomości produktu, to zasięgi, jakie tutaj da się osiągnąć, są w pełni OK.

Z biznesowego punktu widzenie jednak obecność tutaj nie ma większego sensu.

1. ludzie mają alergie na pieniądze (kupiłeś coś? mogłeś zrobić sam w 10h z open source!!!!1111), więc i sprzedać się niczego nie da.

1. Po drugie, 'wiralowość' na masto praktycznie nie istnieje.

Written by Jakub Klawiter :mastodon: on 2025-01-21 at 10:26

@unknow

Ale nie myślę o fedi teraz tylko o wyimaginowanym fedi kilkadziesiąt razy większym niż teraz, wciąż setki razy mniejszym niż tamci i zorganizowanym tak jak jest zorganizowane, że aby zrobić „wiral” trzeba przekonać żywych ludzi.

No tak, ale jak teraz to rozpisałem to sam widzę, że pytanie jest bez sensu… xD

=> More informations about this toot | More toots from wariat@mastodon.social

Written by Bartek "Pan Nindyk" Wanot on 2025-01-21 at 08:50

@unknow Z jednej strony z Tobą się zgodzę - lepiej trafiać do ludzi, którzy się interesują tym, o czym piszesz/tworzysz treści roznej maści (wideo, podcast, etc.). Ale to sprawi, że będziesz znany tylko wśród tej garstki osób, którzy Cię śledzą dla Twojego contentu.

Ale co jeżeli człowiek chce wyjść z tej swojej banieczki, poza swoją niszę i być bardziej rozpoznawalny w tzw. "mainstreamie"? 🤔 Wiadomo, że dzięki temu może okazać się że jest więcej osób zainteresowanych tematem na który poświęcasz cały swój wolny czas, że masz szansę dotrzeć do szerszego grona odbiorców, którzy w ten czy inny sposób pozwolą Ci się rozwijać czy wspomagać Twoją pracę (np. finansowo).

=> More informations about this toot | More toots from PanNindyk@wspanialy.eu

Written by Jakub 'unknow' Mrugalski on 2025-01-21 at 08:57

@PanNindyk myślę, że Twoje pytanie zawiera odpowiedź 😉

Jeśli chcesz być rozpoznawalny w mainstreamie, to potrzebujesz DUŻO odbiorców, a nie jakościowych odbiorców. Jakiś występ w "Pytanie na śniadanie" też może pomóc 😃

Jeśli jednak masz konkretny biznes i np. sprzedajesz samochody, to od występu w reality-show lepszy będzie wywiad w znanym podcaście biznesowym.

Written by Bartek "Pan Nindyk" Wanot on 2025-01-21 at 09:08

@unknow A masz może telefon do kogoś z PnŚ, gdzie mógłbym poopowiadać o Nintendo i niszowych gierkach? 😁

=> More informations about this toot | More toots from PanNindyk@wspanialy.eu

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113865228763208935
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
324.145678 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
5.400108 milliseconds

This content has been proxied by September (ba2dc).