Ancestors

Written by Jakub 'unknow' Mrugalski on 2025-01-20 at 07:45

Perplexity może być ciekawym narzędziem do pozyskiwania interesujących treści na potrzeby social mediów, newslettera itp.

Jak to działa i jak to ogarnąć? 🧵 ↓

=> View attached media

=> More informations about this toot | More toots from unknow@mastodon.social

WAŻNE: na potrzeby automatyzacji wykorzystuje się API, a nie klasyczny interfejs użytkownika. To istotne, ponieważ oznacza to, że NIE musisz kupować dostępu do Perplexity za $20/msc, aby z takiej automatyzacji korzystać.

Automatyzację wyklikałem na platformie Make. Wielbicieli N8N muszę niestety zasmucić, ponieważ obecnie ta platforma jeszcze nie obsługuje współpracy z Perplexity.

Wykorzystuję model:

llama-3.1-sonar-large-128k-online

Zwróć uwagę, że nie jest to klasyczna "llama-3.1", a wersja "online", która ma dostęp do sieci.

Mówiąc prościej: wyszukuje wszystkie informacje, które są potrzebne do wykonania zapytania i zwraca Ci wynik obrobiony według Twoich wytycznych.

Nie będę wrzucał całego mojego zapytania, ale opowiem, jak to konfiguruję.

↳ definiuję, że szukam projektów na Githubie, które np. zwiększają produktywność

↳ definiuję, że chcę linki tylko z domeny Githuba

↳ proszę o tłumaczenie opisu na PL

↳ proszę o odpowiedź w JSON

Toot

Z tego, co widzę, Llama tak w 90% przypadków wygeneruje poprawnego JSON-a. Czasami zalicza wpadkę.

Trzeba jej więc pomóc w ramach prompta i pokazać, jak wygląda oczekiwana odpowiedź.

Warto wspomnieć o pominięciu przez LLM-a dodawania komentarzy, formatowania Markdown itp.

Descendants

Moduł do obsługi Perplexity na platformie Make posiada ustawienie, które definiuje, jak świeże wyniki są Ci potrzebne. Ja wybrałem "ostatni tydzień".

Niestety, działa to "tak sobie", bo projekt Githuba, który w tym tygodniu dostał nowego commita, to jest nówka projekt! 😉

Odpowiedź z Perplexity wrzucam do parsera JSON w Make, aby zamienić tekst na obiekt z tablicą wyników.

Tak otrzymaną tablicę wrzucam do Raindrop, czyli mojej ulubionej aplikacji do zbierania linków. Tytuły, opisy i URL-e pobieram z JSON-a.

Co jakiś czas oczywiście Perplexity będzie zwracać duplikaty, więc w module Raindrop aktywuję "wykrywaj duplikaty".

Jako "error handler" dla duplikatów wybieram "ignore".

Scenariusz gotowy.

Możesz oczywiście skonfigurować takie narzędzie do researchu niekoniecznie nowych aplikacji z Githuba, a np. do poszukiwania artykułów na wybrany temat, badań naukowych, wzmianek o jakimś produkcie itp.

Rozliczanie opłat za użycie modeli "online" jest dość nietypowe. Przy typowych modelach płacimy za zużyte tokeny.

Tutaj płacimy za użycie wyszukiwarki (około 2gr za request) i do tego dodajemy koszt tokenów, który jest bardzo niski ($1/mln).

Zaprezentowany scenariusz z racji ustawienia "szukaj linków z ostatniego tygodnia" uruchamiam raz w tygodniu.

Hint: Perplexity jest BARDZO oszczędne w zwracaniu wyników z wyszukiwarki. W ramach prompta dopisz więc np. "potrzebuję minimum 20 wyników".

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113859566420847778
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
331.393038 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
3.964666 milliseconds

This content has been proxied by September (ba2dc).