Hesarissa tänään analyysia internetin tilasta. Kirjoittaja esittää, että internetistä oli sen syntyhetkellä kaksi unelmaa, toinen Kalifornian hippien vapaan ihmisten yhteisö ja toinen kylmän sodan vakavien miesten ja armeijan kontrolliväline. Nähdäkseni nämä utopiat ovat alusta asti kietoutuneet yhteen, Kalifornian hipit rakensivat yhteisönsä armeijan luoman tietoverkon päälle. Eli oikeastaan ei ole kyse siitä, että "toinen unelma voitti", vaan siitä, että yhteenkietoutuneet unelmat johtivat tähän.
"Kiinan kommunistisen puolueen aidot vainoharhat, Euroopan halu säädellä teknologiaa pois ja Yhdysvaltain erityisesti Kiinaa murjova geopoliittinen peli rikkovat verkon paloihin. Tiktok-kielto näyttää konkreettisesti, miten jokaisella blokilla on oma internetinsä – ja oma kontrollinsa."
Tässä jää huomaamatta, että vaikka "jokaisella blokilla on oma internet", ne eivät yhteensä ole koko internet. "Euroopan halu säädellä teknologiaa pois" on erikoinen sanamuoto tässä, kun Eurooppa juurikin yrittää suojella kansalaisiaan yhtiöiden kontrollilta ja vakavien miesten peleiltä.
"Verkon käyttäjistä ei tullut vapaita digitaalisen rajaseudun asukkaita. Heistä tuli nappuloita vakavien miesten peleihin."
Verkon käyttäjät voivat halutessaan edelleen olla vapaita digitaalisen rajaseudun asukkaita. Miksi heistä tuli nappuloita vakavien miesten peleissä, kaipaisi vähän tarkempaa analyysia. Ne aidatut karsinat, joista tässä on kyse, eivät syntyneet hippien unelmista huolimatta, vaan juuri niiden takia. Jossain toisessa yhteydessä mainitsin täällä muutama päivä sitten, että Yhdysvaltojen vastakulttuurin perilliset uusliberaalissa maisemassa eivät ole koskaan pyrkineet yhteiseen hyvään, vaan (radikaaliin) itseilmaisuun ja omavaraisuuteen, eli käytännössä oman varallisuutensa kartuttamiseen. Sellaisessa maisemissa Metan ja X:n kaltaisten firmojen on ollut hyvä kasvaa.
https://www.hs.fi/maailma/art-2000010973964.html
=> More informations about this toot | More toots from anuko@mementomori.social
@anuko
Viime kesänä ja syksynä kuuntelin juuri tästä parikin podcastia. Rest is Historyssa oli kaksi jaksoa Silicon Valleysta (mielestäni melko heikkoja esityksiä), Behind the Bastardsissa Orange Countyn konservatiiveista tjsp. Podcast-profiileista johtuen veikkaan juuri jälkimmäisen nostaneen sitä, että Kalifornian ja erityisesti teknologiasektorin vapaamielisyys on ollut aina hiukan näköharhaa, kun syntyhistoria on sotateollisuudessa.
(Menee ulkomuistista, en tee oikeutta podcastille.)
=> More informations about this toot | More toots from ssundell@mastodontti.fi
@ssundell @anuko tätä mä olin just tulossa tähän sanomaan, et koko Kalifornian teknologiaklusteri perustuu täysin Yhdysvaltojen sotateollisuuteen, ja se on aina tienannut isoimmat rahansa valtion, ja yleensä juurikin sen turvallisuuskoneistojen palveluksessa. Vastakkainasettelu on siis täysin väärä.
=> More informations about this toot | More toots from mhalila@mastodontti.fi
@mhalila @ssundell
Jep. Ja oikeastaan voisi ajatella, että kaupallinen internet meni pilalle jo siinä vaiheessa kun somejätit keksivät bisnesmallinsa, nämä tämänhetkiset liikehdinnät ovat seurausta siitä.
Mutta edelleen käyttäjillä on vapaus olla käyttämättä kaupallisia somepalveluita. Niistä lähteminen voi olla vaikeaa erinäisistä syistä, ja kaipaisinkin toimittajilta enemmän itsereflektiota siitä aiheesta. Uutismediat ja kaupalliset somepalvelut ovat aika tiukasti kietoutuneet toisiinsa monella eri tasolla.
=> More informations about this toot | More toots from anuko@mementomori.social
@anuko tätä kysymystä pitäis kysyä paljon enemmän. Minkä ihmeen takia kenenkään on pakko olla niissä isoissa kaupallisissa someissa?
En siis todellakaan tarkoita tätä siinä mielessä, että sosiaalisten medioiden ei pitäisi olla saavutattavissa eikä niiden lieveilmiöihin pitäisi puuttua.
Vaan niinkun yksilön psykologian kannalta, mistä ihmeestä tulee tää käsitys, että jos jossain megayhtiön palvelussa vaan on tarpeeksi väkeä, niin sinne on "pakko" mennä.
=> More informations about this toot | More toots from mhalila@mastodontti.fi
@mhalila @anuko Oltuani aikoinaan hieman kaupallisissa someissa (ja vielákin LinkedInissä siltä varalta, että sieltä löytyy asiakkaita), olen päätynyt siihen, etten enää ikinä. Fedissä ei ole kaikkia ihmisiä, mutta täällä on sellaisia ihmisiä, joita haluan seurata, eikä minua pelota, että palvelun pyörittäjä käyttää minua hyväkseen.
=> More informations about this toot | More toots from liw@toot.liw.fi This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini