Idąc dziś do domu jezdnią w marznącym deszczu myślałem ciepło o włodarzach udającej miasto miejscowości Sulejówek.
Lokalne władze zadbały o to, by drogi po których suną samochody były odśnieżone i odlodzone*, natomiast chodniki, po których przemieszczają się ludzie (w tym starsi i mniej sprawni) pokryte są starym śniegiem (tym zgarnianym z drogi) oraz świeżą warstwą lodu. 1/2
=> More informations about this toot | More toots from filiplachert@mastodon.social
I tak, zdaję sobie sprawę, że odśnieżanie chodników należy do obowiązków właścicieli przyległych posesji, ale w sytuacji kiedy IMGW od popołudnia bije na alarm ostrzegając o nachodzącym oblodzeniu, wydawałoby się że naturalnym działaniem dla władzy lokalnej będzie podjęcie działań zabezpieczających mieszkańców. No cóż, nie.
2/2
=> More informations about this toot | More toots from filiplachert@mastodon.social
@filiplachert To jest w ogóle dość pojebane: chodnik jest publiczny, ale odśnieżać musisz go ty, bo tak uznała władza w ustawie. Mimo że go masz obowiązek odśnieżać, to nie masz prawa postawić se na nim czegokolwiek, bo jest publiczny - tak uznała władza. Oczywiście możesz go nie odśnieżać i zlecić to miastu, ale wtedy za to zapłacisz, bo tak uznała władza. Która jakos dziwnie nie uznała, że jak ty go odśniezasz, to ci za to miasto zapłaci.
=> More informations about this toot | More toots from Raskolnikow@101010.pl
@Raskolnikow @filiplachert
Albo możesz go nie odśnieżać i nic się nie będzie działo. Serio miasta dają mandaty? Już zamiast mandatów posypaliby piaskiem.
=> More informations about this toot | More toots from rdrozd@101010.pl
@rdrozd Nie po to wymyślili se prawo, żeby teraz sypać. Za to jak ktoś złamie nogę - to się zobowiązany pewnie nie wypłaci. @filiplachert
@Raskolnikow polisy OC są niedrogie. Ale to jakby poboczny wątek @rdrozd
@filiplachert Tak, ale potem ubezpieczalnia i tak sciągnie ze mnie, bo ustawa nakłada na mnie obowiązek. Będzie ze zaniedbanie itd. @rdrozd
@Raskolnikow nie jestem pewien, znajomy pokrył koszty z polisy i nie było regresu @rdrozd
@filiplachert To może tylko przeniosłem własną suytuację, kiedy ubezpieczyciel ze mnie ściągał za czyjś wypadek. Ale to dawno temu było. @rdrozd
@rdrozd nie chodzi o mandaty. Jeśli ktoś się na takim chodniku wywróci i połamie, to odpowiedzialność cywilna jest właściciela posesji przylegającej @Raskolnikow
=> More informations about this toot | More toots from filiplachert@mastodon.social This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini