Отворените данни на кадастъра – кой ги отвори, проблемите с тях и защо все пак ми харесват
Преди седмица писах за това как новата система на кадастъра предоставя отворени данни. Те включват както географска информация за парцели, сгради и самостоятелни имоти, така и записи за собствеността на последните от публични и частни юридически и физически лица. За тези няколко дни данните предизвикаха сериозен интерес. Забелязаха се доста добри въпроси, критика, но и откровено…
https://yurukov.net/blog/2025/opendata-kais-problemi/
=> More informations about this toot | More toots from yurukov@mastodon.green
@yurukov нормализирам адресите тези дни. Забележително е колко творчество може има в изписването на ул. Св. Св. Кирил и Методий... То не бе с кавички, без кавички, с точки, без точки, с интервали след точките/без, главни/малки букви във всякакви комбинации... А и „Методи“ на няколко места... Това е само един пример. Мислиш ли, че бихме могли да им помогнем по някакъв начин да отстранят тези грешки, или по-скоро ще продължат да живеят докато някой собственик не поиска поправка?
=> More informations about this toot | More toots from petko@petko.me
@yurukov в смисъл, ако има „политическа воля“ отсреща, за няколко седмици макс (с детайлна проверка на всяка от промените), всичко това може да се изчисти...
Естествено и системата им трябва да не предразполага към въвеждане на нови неконсистентни/грешни данни...
=> More informations about this toot | More toots from petko@petko.me
@petko мисля, че може да се направи като групов проект и да се види какво може да се оправи. После по ред на записи да им се даде да го вкарат след проверка. Ще е пример за полезността на публичността. Аз почнах с идентификаторите
=> More informations about this toot | More toots from yurukov@mastodon.green This content has been proxied by September (3851b).Proxy Information
text/gemini