Отворени данни на разрешителните за сеч 2011-2024
Преди почти 10 години си зададох въпрос - къде в България се сече законно и в какви количества. Агенцията по горите нямаше отворени данни за това. Имат обаче регистър на позволителните за сеч, който макар не в достъпен формат, поне е достатъчно структуриран, за да се изведе нещо. На база тези числа тогава успях да покажа данните за сеч с точност до землище на населено място, а след това направих …
https://yurukov.net/blog/2024/opendata-logging/
=> More informations about this toot | More toots from yurukov@mastodon.green
@yurukov можеш да засечеш това със сателитни изображения от sentinel. Ако не ти се разправя да генерираш индекси на растителността върху тях, мисля има готови продукти с дървесна покривка. Последно като проверявах преди няколко години, горите всъщност растяха, въпреки мнението на местното население, че са изсечени.
Също, когато 2020-а година насред ковид бяха скочили цените на дъвсесината, този регистър показа, че цените са такива, защото никой не е отишъл да изсече и извози дърветата от гората
=> More informations about this toot | More toots from petko@petko.me
@yurukov надявам се, че няма да мине номерът с предложените изменения от преди няколко седмици за облекчаване на сечта. Сегашното законодателство работи и въпреки че има незаконна сеч, тя е малко и горите надделяват и растат.
@petko не знам достатъчно, но има противоречиви мнения какво значат промените от лесовъдите
=> More informations about this toot | More toots from yurukov@mastodon.green
@yurukov забележи как не се сече в планините. От сателитни изображения лесно се вижда, че сечта в планините (законна и незаконна) се ограничава до леснодостъпни за камиони или поне коне места. Сече се изключително покрай пътища или черни пътища и то не навътре в гората, наистина само наблизо до пътя.
Ако промените доведат до улесняване на достъпа на камиони или тежка техника до гората в планините и законната и незаконната сеч ще скочат.
Това са ми логическите съображения на не-лесовъд.
@petko @yurukov това е трайна тенденция, май основният фактор е намаляването на пасищното животновъдство.
Преди няколко години разглеждах доклади по Натура 2000 за Западна Стара планина и на пръв поглед най-застрашените местообитания са стари пасища във високите части, които се самозалесяват.
=> More informations about this toot | More toots from spas_kolev@wikis.world
@spas_kolev @yurukov трайно е и привидно е започнало по моя край от 40-те насам
@petko да, бях го вадил това преди време. В една от свързаните статии го включвам в анализа.
=> More informations about this toot | More toots from yurukov@mastodon.green This content has been proxied by September (3851b).Proxy Information
text/gemini