Ancestors

Toot

Written by Raskolnikow :verified: on 2024-12-16 at 12:45

Muszę Wam to opowiedzieć. No muszę i już.

Najpierw tytułem wstępu:

Na przestrzeni dziejów (mogę tak mówić, bo tylko Edzia Górniak jest starsza) przywykłem do określeń: szachy sportowe, brydż sportowy, nawet jak dwóch gości (bądź niewiast) leje się po mordach nazywając to boksem - to też przełknąłem, że to sport. Ostatnimi laty do pasji doprowadza mnie e-sport, ale jakoś ignoruję, żeby apopleksji nie dostać. A dziś w radiu...

Jakaś pani z zacięciem opowiada o tym, że ludzie (głównie dzieci, ale nie tylko) wkładają se między nogi patyk na którego końcu jest pluszowy łeb konia, i markując koński stęp/kłus/galop popierdalają po czworoboku/rozprężalni/parkurze skacząc, jakby siedzieli na prawdziwym koniu. Nie wątpię że to fajna zabawa/rekreacja/aktywność, ale to jest (sic!) sport! Tak to nazywają.! Są zawody, sędziowie (niektórzy oceniają np styl🤦‍♂️ ), rankingi itd. Pojawili się już "profesjonalni trenerzy" (choć przybyło to z Finlandii na początku Covida), i kasa się robi.

A jak ktoś jest bogatszy, to do firmy gdzieś w Europie wysyła zdjęcia "ulubionego konika", a oni szyją taki pluszowy łeb na podstawie zdjęcia. Kosztuje to ok 5-6K pln (jak ja tyle chcę za niespecjalnego źrebaka, to jest wielkie halo).

I tera skupcie się: te firmy które szyją takie łby, to nie są "firmy które szyją pluszowe łby". To są kurwa HODOWLE🤣

Widzę pewien plus: jak mi ktoś takiego pluszaka przyprowadzi do pensjonatu - to mam parę wolnych boksów. Utrzymanie tanio wyjdzie, a jak będzie niegrzeczny to mu bez wyrzutów sumienia jebnę po prostu. 🤷‍♂️

"Chodzi jednak o to, żeby te plusy nie przysłoniły nam minusów", więc

spodziewam się że to kwestia czasu jak jacyś nawiedzeni przyprowadzą dzieciaka, i na pytanie

usłyszę

=> More informations about this toot | More toots from Raskolnikow@101010.pl

Descendants

Written by nomadbynature on 2024-12-16 at 12:57

@Raskolnikow bo ty widocznie nie wiesz jak się interesy robi 😆😆😆

A tak serio to słyszałam o tym 'sporcie' i konkursach, z podobnie idiotycznych rzeczy to jeszcze dochodzi quidditch i udawanie dźwięków mewy.

=> More informations about this toot | More toots from nomadbynature@101010.pl

Written by Raskolnikow :verified: on 2024-12-16 at 13:02

@nomadbynature Uff. Dzięki, bo bałem się że nikt mnie nie zrozumie.

No ale powiedz: czy ludziom nie odjebało? Zabawa - ok. Ale sporty takie?

Written by wm23 on 2024-12-16 at 13:37

@Raskolnikow @nomadbynature A ja się pobawię w adwokata diabła ;)

Śmieszy mnie to jak cholera to bieganie z kijem ale...

Dla mnie sport zaczyna się jak się znajdzie wystarczająca ilość osób żeby to uprawiać więc jeżeli sa zainteresowani(ne) to czemu nie rozwijać.

Rozumiem że z zawodów olimpijskich w mopowaniu podłogi (curling) się tez śmiejemy? (Gwoli ścisłości to tak rechotam z tego za każdym razem ;) )

Sportem nazywamy też toczenie sera z górki - tu pewnie popularność słabsza bo bariera wejścia wysoka - taka gołda w krążku to sporo kosztuje :D

O wydawaniu pieniędzy się nie wypowiadam jako człowiek który wywalił ileś tam kasy żeby kilka razy w roku udawać XVII wiecznego żołnierza piechoty autoramentu zachodniego :D

Jest popyt, rodzi się podaż. Możesz gonić z samym kijkiem a możesz z wypasioną repliką głowy konia :)

=> More informations about this toot | More toots from wm23@101010.pl

Written by nomadbynature on 2024-12-16 at 13:46

@wm23 co do popytu i podaży to się zgodzę, tylko co w tym wypadku było pierwsze? 😁

Ludzie konkurują o nagrody czy tam coś, więc sportem to by można było w teorii nazwać...ale jak dla mnie, takie 'sporty' są po prostu żałosne. Niech sobie ludzie to uprawiają, ale ja się będę śmiać 😆

Curling jest zabawny, ale to do biegania z wypchaną głową kucyka nie ma porównania.

@Raskolnikow

Written by Raskolnikow :verified: on 2024-12-16 at 14:05

@nomadbynature To po co się tak rozpisałem, skoro ujęłaś to lepiej w dwóch zdaniach?

Masz minusa🤷‍♂️ @wm23

Written by nomadbynature on 2024-12-16 at 14:06

@Raskolnikow chyba plusa 😁

@wm23

Written by Raskolnikow :verified: on 2024-12-16 at 14:07

@nomadbynature Minusa, bo ja nie lubię jak ktoś robi coś lepiej ode mnie (jestem facetem w końcu. Duma jest urażona). @wm23

Written by nomadbynature on 2024-12-16 at 14:10

@Raskolnikow to chyba zarobiłam na ze dwa minusy, czyli plus, czyli miałam jednak rację 😜

@wm23

Written by wm23 on 2024-12-16 at 14:16

@nomadbynature @Raskolnikow

Profesor na zajęciach z języka polskiego:

Na co głos z sali:

=> More informations about this toot | More toots from wm23@101010.pl

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113662567005193486
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
329.69519 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
3.751499 milliseconds

This content has been proxied by September (ba2dc).