Ancestors

Written by Lukasz Pozniak (Lukas Rox) on 2024-10-08 at 06:15

Zajrzałem ostatnio na X zobaczyć co u moich znajomych z EVE i Elite.

To co zobaczyłęm nie napawa optymizmem. Poziom dezinformacji jest taki że na jednym ekranie telefonu zawsze jest przynamniej jeden post

Matko. I córko. I córko. Co ten Musk zrobił z Twitterem :/

=> More informations about this toot | More toots from rox_lukas@cmdr.social

Written by Zbigniew 'Emill' Pławecki ♿️🎮 on 2024-10-08 at 06:20

@rox_lukas co zrobil? reklame innym social mediom (chcialbym, zeby to byl Mastodon... 😜 )

szczerze mowiac, po przenosinach w listopadzie 2022 absolutnie nie tesknie za tamtym miejscem, a jak slysze jakim shitshow sie stalo... tym bardziej 😂

=> More informations about this toot | More toots from emill1984@101010.pl

Written by Lukasz Pozniak (Lukas Rox) on 2024-10-08 at 06:23

@emill1984 między 2005 a 2015 grałem w EVE, poznałem sporo fajnych ludzi, głównie z US i zachodniej EU. Twitter a dokładnie hastag #tweetfleet był naszym głównym sposobem na komunikację poza grą. Niestety większość z nich nie przeniosła się na fedi 😞 więc założyłem na X nowe konto pod starym loginem 😜 żeby zobaczyć co tam u nich. Ale już pożałowałem tej decyzji..

Written by Lukasz Pozniak (Lukas Rox) on 2024-10-08 at 06:26

@emill1984 Musk ma swój plan, nie może zostać prezydentem, ale widac, że chce władzy - pieniądze to już za mało. Z resztą, jestem pewien że firmy Muska dostaną federalne kontrakty jak do władzy dojdzie Trump, więc bedzie miał jeszcze więcej $$$. Zdiagnozowali razem z Trumpem, że wygrana Bidena i demokratów była dzięki aktywności demokratów na Twitterze, więc go wykupili i zniszczyli, licząc że to pomoże im dojść do władzy w kolejnych wyborach. #uspol #rant #własnadiagnoza #niekoniecznietrafiona

Written by Zbigniew 'Emill' Pławecki ♿️🎮 on 2024-10-08 at 06:32

@rox_lukas jedno jest pewne, combo Musk + Trump nie przyniesie niczego dobrego... o tyle dobrze, ze Zuckerberg sie trzyma od nich w miare z daleka, choc on ma swoje za uszami 🙄

Written by Zbigniew 'Emill' Pławecki ♿️🎮 on 2024-10-08 at 06:36

@rox_lukas swoja droga, moze Twoi znajomi po tym czasie, widzac jak stacza sie X, jeszcze przemysla temat fedi? 😜

Toot

Written by Lukasz Pozniak (Lukas Rox) on 2024-10-08 at 06:37

@emill1984 dobry pomysł :D

Descendants

Written by RealWaaagh on 2024-10-08 at 07:08

@rox_lukas @emill1984 załóż im dedykowany serwer EVE coś tam i może będzie im łatwiej. Nie będą musieli się martwić z kim się federować, będzie wiadomo, że to serwer Waszej społeczności. Ja przy pierwszej przesiadce się odbiłem. Wybrałem serwer mastodon games, który się nie federował z dziesiątkami, gdzie była większość osób na których mi zależało. Dla mnie to było głupie i zrezygnowałem. Na szczęście spróbowałem ponownie.

=> More informations about this toot | More toots from realwaaagh@101010.pl

Written by RealWaaagh on 2024-10-08 at 07:19

@rox_lukas @emill1984 ja myślę, że gdyby dwa lata temu, gdyby istniał serwer przeznaczony dla polskiego gamedevu to byłaby spora szansa, że więcej osób by tutaj przeszło. Jakby każdy kliknął w ten sam serwer i od razu by siebie widzieli.

Większość osób odpada na etapie wyboru serwera i wyszukiwaniu znajomych.

Nic mnie nie dobiło tutaj bardziej, niż fakt, że szukałem ludzi i ich nie znajdowałem, bo brak federacji. Początkowo uznałem to za totalny bezsens. Obietnica była, że jednym kontem fedi używam fedisiowego Twittera, reddita, YouTube, Instagram, a okazało się, że nawet Twittera całego nie mam.

A to wszystko to był tylko wybór zbyt far left serwera

=> More informations about this toot | More toots from realwaaagh@101010.pl

Written by Lukasz Pozniak (Lukas Rox) on 2024-10-08 at 07:22

@realwaaagh @emill1984 pomyślę nad własną instancją, chociaż zniechęca mnie ponoszenie kosztów domeny i czas na utrzymanie serwera 😉 Mam już tego sprzętu trochę, a z dwójka dzieci czas jest na wagę złota.

Chociaż akurat z hostinigiem nie miałbym problemu - Always Free Teir na Oracle Cloud Infra jest super pod takie rzeczy.

Written by Zbigniew 'Emill' Pławecki ♿️🎮 on 2024-10-08 at 07:23

@rox_lukas "ponoszenie kosztów domeny i czas na utrzymanie serwera"

nie wiem o jak duzej spolecznosci mowimy, ale gdybys zamknal rejestracje "na zaproszenie" i mial tam tylko osoby zwiazane z EVE to mysle, ze jest spora szansa, ze te koszty nie beda jakies ogromne - ale w sumie nie bede sie wymadrzal i niech sie wypowiedza bardziej doswiadczeni admini :D

@xaphanpl o jakim rzedzie wydatkow mozemy tu mowic?

@realwaaagh

Written by Krzysztof Dmowski on 2024-10-08 at 11:02

@emill1984 to zależy czy ma się federować że światem czy nie, bo to jest główny koszt.

Przy braku federacji myślę że 2 rdzenie i 8GB RAM wystarczy. Przy federacji to już im więcej RAM i dysku tym lepiej.

@rox_lukas @realwaaagh

=> More informations about this toot | More toots from xaphanpl@101010.pl

Written by mikołajczyk, podobno on 2024-10-08 at 11:17

@xaphanpl @emill1984 @rox_lukas @realwaaagh A coś lżejszego od Mastodona to będzie śmigało z federacją na 2 rdzeniach i 8GB :D

=> More informations about this toot | More toots from mkljczk@fediverse.pl

Proxy Information
Original URL
gemini://mastogem.picasoft.net/thread/113270418533880266
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
340.717313 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
3.659943 milliseconds

This content has been proxied by September (3851b).