🧵** Prosba o radu – koupelna, instalatér**
Rozumíte někdo trochu instalatéřině? Nebo domácí kutilové (na koupelnu tu jsou odborníci asi @OttovonWenkoff, @zechy a @unterwasser)?
Zjistil jsem, že při sprchování téměř neodtéká voda, která se akumuluje ve sprchovém koutě (a následně vytopí koupelnu). Rozebral jsem odtok (odundal kryt a vyndal plastový plovák). Teď voda odtéká výrazně lépe, snad jako dřív.
=> View attached media | View attached media
=> More informations about this toot | More toots from Jann@mastodonczech.cz
Pokud odtok překryju krytem bez plováku, odtékání se zdá být také v pořádku.
Hypotéza: Kryt odtoku neumožňuje plováku plovat dostatečně vysoko, ten tudíž brání vodě v dostatečném odtékání.
Ale proboha proč? Dosud to fungovalo normálně.
Přidávám dva postřehy:
Napadla mě také hypotetická možnost vyššího tlaku vody kvůli dešťům, ale pocitově takový rozdíl nevnímám, odtok nestíhá ani při trošku menším proudu. Špatný odtok kvůli dešti jsem vzhledem k projevům zavrhnul.
Akutní řešení je nasnadě. Ale co nějaké dlouhodobé, seriózní řešení? Nemáte k tomu někdo nějaké rady, nápady, tipy? Děkuji.
(A pak že v bytě na kopci vám nehrozí potopa. Haha.)
@Jann Hele může to být přicpané v trubce, takže to prostě nemá průtok skrz síto, ale rozebraný to jakž takž teče. Nalej tam krtka, zkompletuj a uvidíš, jestli to poteče. Vsadím pivo že jo 😁
=> More informations about this toot | More toots from Unreed@mastodonczech.cz
@Unreed Krtek tam byl právě v pátek.
@Jann 🤷🏻♂️ Málo 😁
@Unreed Tak možné to je. Když to nejde silou…
Kdyby se rozežrala nějaká hliníková trubka (netuším, co tam uvnitř je), chovalo by se to jinak, ne?
@Jann Bude tam plast, max někde dál litina. Hliník jsem na odpadu asi nikdy neviděl. Je možný, že první várka uvolnila bordel a kouslo se to někde dál
@Jann A neulomilo se něco na tom klobouku? My to kudy téct okolo?
@Unreed Co je klobouk? Předpokládám-li, že ten plovák, který sedí na té odtokové trubičce, nevypadá to. Laicky bych skoro řekl, že se jakoby nafoukl do výšky, takže nemůže dost vystoupat, aby pod sebou pustil vodu, protože narazí na dekl. Ale přijde mi to jako naprostá hovadina.
@Jann Tyjo a nechybí tam něco? Předkládám, že to má fungovat jako sifon. A vyklepat ten plech?
@Unreed Já nevím. Ale nic ulomeného tam nevidím, je to všecko hladké. Fungovat to má víceméně jako sifon. Když není voda, zasedne to tu trubku do odpadu (uprostřed). Když je voda, plave to na ní, čímž se to nadzvedne z té trubky do odpadu.
Plech by se musel vyloženě doslova vyklepat. Tohle je fest a téměř jistě z výroby. Není to takové to vmáčknutí, které můžeš „promáčknout“ na druhou stranu.
@Unreed Zkusím znova krtka, už mi to tu radíte dva. :) Mě jen odrazovalo, že právě krtkování koreluje se vznikem problému. Díky za konzultaci.
@Jann Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc bych hledal problém v té mřížce, pokud tedy "plovák" funguje jak popisuješ a teoreticky by neměl dost místa? Že by naopak první krtek zlepšil odtok natolik, že už tam není dost vody co by to nadnesla... Jebnout do toho přes dřevěný polínko, aby se to srovnal...?
@Unreed Také by mi přišlo a také jsem o tom uvažoval. Ale mřížka fakt vypadá jako nová. Je to toto a je tam i nákres fungování https://www.chudej.cz/produkt/podlahova-vpust-bocni-d50-95-neptun-nerez-ramecek-mrizka-sun/
@Jann Hm, podle tý výkresový dokumentace tam teda moc místa není...
@Unreed Není. Ale píšou průtok 29 l/min a to bych si troufnul tvrdit, že rozhodně nebere. Průtokoměr nemám, ale na plný proud napustím dva 2l hrnce za asi 12 s, to je zhruba 20 l/min. A odtok nestíhá ani když sprchu pustím na nižší průtok.
@Unreed Já si popravdě začínám myslet (cc @smoon), jestli jsem při čištění nemohl nějak deformovat ten plovák. Ať už horkou vodou, nebo tím hydroxidem (ale pokud se nepletu, plasty obecně by proti němu snad měly být odolné). Jenže i on vypadá dost pravidelně – nahoře je to placatý, dole to má ten tvar toho kloboučku…
@Jann @smoon No a čistě vylučovací metodou s mřížkou se to bez plováku neplní?
@Unreed @smoon Ne, v tu chvíli to odtékat zvládalo. (Kdyžtak můžu večer udělat i nějaké video. 🤷)
@Jann @smoon Pak to asi nebude ucpaným odpadem. A vzít třeba zápalky nebo něco co přizvedne ten dekl o 1-2 mm jestli to bude fungovat normálně?
=> More informations about this toot | More toots from Unreed@mastodonczech.cz This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini