Cześć, to nie ja wyłączyłem serwer vps, na którym utrzymywane były m. in. Invidious yt.elonego.com czy Keila.lab.ftdl.pl do newsletterów dla organizacji. Jeśli ta decyzja miała zrobić mi "na złość" (serwer miał w nazwie m0bi), to oberwały rykoszetem linki w fedi do YT oraz usługi dla osób i organizacji. Domena elonego.com jest moja i postawię elonego ponownie, szkoda jedynie bazy danych i subskrypcji. Nie robiłem backupów poza fundację, bo nie widziałem takiej potrzeby, do tej pory.
P.S. Ponowne włączenie serwera przez FTdL rozwiązałoby problem, bo migracja na nową maszynę zarządzaną kolektywnie potrwa.
P.P.S. Yt.elonego.com jest na liście projektów wspieranych przez fundację. Nie dostałem informacji o planowanym cofnięciu wspierania. Po prostu w sobotę rano projekty przestały działać.
=> More informations about this toot | More toots from m0bi13@pol.social
@ftdl prośba o włączenie wspomnianego serwera i umożliwienie migracji usług, dzięki.
@m0bi13
=> More informations about this toot | More toots from kalisz79@pol.social
@kalisz79 @ftdl @m0bi13
Dla jasności... serwer nazywa sie dokładnie "m0bi-playground" co nie wskazuje na produkcyjne zastosowanie.
Wyłączenie to pokłosie braku listy opisu serwerów VPS o którą domagałem się pare miesięcy.
=> More informations about this toot | More toots from piotrsikora@pol.social
@piotrsikora @kalisz79 @ftdl @m0bi13 no właśnie... Prawda leży gdzieś pośrodku? Chłopaki, dogadacie się sensownie bo to słabo wygląda.
=> More informations about this toot | More toots from adam_jurkiewicz@linux.social
@adam_jurkiewicz ja też już zaczynam o innych miejscach myśleć. ale raczej nie mastodon tylko coś misskeyowego…
=> More informations about this toot | More toots from gamerposter@pol.social
idź w selfhost, wszystkie organizacje z więcej niż jedną osobą są dramogenne
=> More informations about this toot | More toots from mkljczk@fediverse.pl
@mkljczk tyle tylko, że w nocy bym nie miała kompa włączonego…
@mkljczk (dlatego od dawna omijam selfhost na "większą" skalę - conajwyżej pseudo-server do testowania kodu w pehapie, ale to nie musi działać 24/7 i IDGAF)
no to jakiś vps…
@mkljczk no właśnie też o to chodzi bo jestem w takiej sytuacji, że kasy na takie cuda wydawać nie mogę… (nie chodzi o biedę a sytuację prawno-rodzinną, jakby co)
ech, to życzę wyjścia z takiej sytuacji, nie tylko dla vps-a…
@mkljczk ale co póki co? bo nie chce mi się tak wbijać do @mstankiewicz …
@gamerposter @mstankiewicz Nie wiem, najgorsze że migracja na fedi cały czas wygląda tak jak wygląda
=> More informations about this toot | More toots from mkljczk@fediverse.pl This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini