Γιώργος Κεραμίδας(mailto:keramida@hellug.gr) Αυγ 1999
Μία μικρή εισαγωγή στο Toolkit GTK+ και απλές οδηγίες προγραμματισμού με τη χρήση του.
Το θέμα αυτού του άρθρου είναι το GTK+, τί είναι, που θα το βρείτε, πως θα το εγκαταστήσετε, και πως θα γράψετε μικρά, απλά προγράμματα με αυτό. Δεν εμβαθύνει σε δύσκολα θέματα προγραμματισμού με το GTK+, για πολλούς λόγους, γιατί εγώ δεν έχω ακόμα την απαραίτητη πείρα (αφού τώρα μαθαίνω να προγραμματίζω με το GTK+), αλλά και γιατί υποτίθεται ότι απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προγραμματίσει ως τώρα με το GTK+.
Τα επόμενα άρθρα, όταν αυτά υπάρξουν, θα είναι για πιο προχωρημένα θέματα, και θα βασίζονται στην εμπειρία που έχω ως τότε αποκτήσει με το GTK+. Εννοείται ότι για να αποκτήσω κάποια γνώση με το GTK+ διαβάζω τον κώδικα του GTK+ μανιωδώς, αλλά θα προσπαθήσω γράφοντας να αποφύγω το να πάτε εσείς που διαβάζετε τα άρθρα να ψάχνετε κάτι μέσα στο source του GTK+. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι καλύτερο όταν διαβάζετε τα άρθρα για να μάθετε να προγραμματίζετε με το GTK+, να έχετε και τον κώδικα του GTK+ κάπου πρόχειρο.
Καλά όλα αυτά, θα πει κάποιος, αλλά τι είναι αυτό το GTK+; Λοιπόν, το GTK+ είναι μια 'εργαλειοθήκη', μια σειρά από βιβλιοθήκες, για να χτίζει κανείς προγράμματα που τρέχουν κάτω από τα X11. Αρχικά φτιάχθηκε για να βοηθήσει στο γράψιμο του GIMP, του GNU Image Manipulation Program, αλλά τώρα πια χρησιμοποιείται από πολλά προγράμματα, όπως από αυτά που είναι μέρος του Gnome, του γραφικού περιβάλλοντος που βασίζεται εξ' ολοκλήρου στο GTK+.
Αρχικά το GTK+ εμφανισιακά έμοιαζε με μια άλλη δημοφιλή εργαλειοθήκη που χρησιμοποιείται σε Unix/X11 περιβάλλοντα, το Motif. Και ο αρχικός σκοπός δημιουργίας του GTK+ ήταν να φτιαχθεί μια Motif-like εργαλειοθήκη, που δεν θα είχε τους περιορισμούς του Motif, τόσο στην άδεια χρήσης όσο και σε κάποια χαρακτηριστικά του Motif που δεν άρεσαν στους δυο δημιουργούς του GTK+, τον Spencer Kimball και τον Peter Mattis.
Το GTK+ θα το βρείτε πρωταρχικά στις σελίδες του http://www.gtk.org[1] από όπου μπορείτε να βρείτε τόσο το ίδιο το GTK+ σε μορφή πηγαίου κώδικα, όσο και πληροφορίες για προγράμματα που χρησιμοποιούν το GTK+, mailing-lists που σχετίζονται με τον προγραμματισμό σε GTK+, κτλ.
Στις σελίδες του http://www.gtk.org/[2] θα βρείτε και το GTK+ σε διάφορες μορφές, που μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα με τον package-manager που χρησιμοποιείτε. Δίνεται απ' όσο ξέρω και σε μορφή .RPM, .DEB αλλά και σε .TAR.GZ που μπορείτε να αποσυμπιέσετε και να μεταγλωττίσετε μόνοι σας.
Ανάλογα με τι μορφή θα έχει το GTK+ που θα κατεβάσετε από το http://www.gtk.org/[3] είναι και διαφορετική η διαδικασία εγκατάστασης. Εδώ θα διακρίνουμε τις τρείς περιπτώσεις:
Να έχετε κατεβάσει το GTK+ σε μορφή .rpm, οπότε κάνετε την εγκατάσταση με τον RedHat Package Manager (aka RPM). Αυτός ο τρόπος εγκατάστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα distributions που χρησιμοποιούν τον RPM, τόσο σε RedHat όσο και σε SuSE.
Να έχετε κατεβάσει το .deb μορφή το GTK+, που είναι το συνηθισμένο για Debian διανομές.
Να έχετε κατεβάσει τον πηγαίο κώδικα σε .tar.gz μορφή, που μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα Linux distributions, αλλά και σε άλλα λειτουργικά (αρκεί να έχουν μια έκδοση των X11 κι ένα compiler που να υποστηρίζει τα features που χρησιμοποιεί το GTK+).
=> Αρχική Σελίδα This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini