Αλληλογραφία


Οκτ 1998

Συνεχίζοντας την "κακή" παράδοση του περασμένου τεύχους, από την αλληλογραφία κόψαμε ορισμένα mails λόγω χρόνου και πολύ συγκεκριμένων προσωπικών θεμάτων. Επίσης, θα ξαναγράψω το κομμάτι που έγραψα και τον περασμένο μήνα, γιατί φάνηκε ότι δεν το διαβάσανε πολλοί. :-)

Δύο παρακλήσεις μόνο έχουμε να κάνουμε:

α) Να βάζετε ένα θέμα σχετικό με την ερώτηση στο mail σας. Ένα θέμα της μορφής Ερώτηση περί Linux δεν βοηθάει ιδιαίτερα.

β) Να ρίχνετε και καμιά ματιά στα περασμένα τεύχη, και εννοώ και την στήλη της αλληλογραφίας, αλλά και τα άρθρα. Ίσως κάποιες ερωτήσεις να απαντούνται από εκεί.

Επίσης, παρακαλούμε γράφετε στα ελληνικά. Αν το outlook σας δεν βλέπει ελληνικά, βάλτε linux :-) Τέρμα οι "γκρίνιες", ας διαβάσουμε τώρα τι μας ρωτήσατε και τι σας απαντήσαμε αυτό το μήνα.

  1. K-Desktop 1.0

  1. Questions, ISP and the story

  1. RPM σε Slackware

  1. Pcmcia modem card σε slackware linux.

  1. Soundcard και άλλα

  1. X-Windows και S3 virge

  1. Proxy server για RedHat

  1. Εγκατάσταση KDE

  1. Περί Samba προβλήματα

  1. KDE και Sscreen resolution

  1. Πρόβλημα με το mount (fs)

  1. Connect από απόσταση

  1. Debian FTP

  1. Rendition chipset

[1. K-Desktop 1.0]

=> Από : Κυρίτση

=> Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

=> Απάντηση : Νίκος Κόκρας

Έχω το RedHat Linux 5.0. 'Οταν προσπαθώ να εγκαταστήσω το KDE 1.0 μου βγάζει μήνυμα λάθους ότι ο C compiler (το gcc) δεν μπορεί να φτιάξει executable files. Τί λύση προτείνετε;

NK: Και να μας πεις το μήνυμα λάθους. Ότι ο gcc δεν μπορεί να κάνει executable είναι λίγο γενικό.*

1ον. Το μήνυμα λάθους είναι το εξής:

Checking whether the C compiler (gcc ) works ... no
(στην απο κάτω γραμμη της οθόνης)
Configure: error: installation or configuration problem: C compiler cannot create executables

2ον. Πώς θα κάνω Check αν έχω περάσει σωστά όλα τα απαραίτητα πακέτα για να δουλέψει σωστά η GCC ???

Το έκανα και σαν output δεν έβγαλε τίποτα (που σημαίνει οτι μάλλον δεν έχει πρόβλημα). Το πρόβλημα όμως με το KDE παραμένει.

1ον Πού θα βρώ το hello.c ???

2ον (Αν και λόγω του οτι είμαι αρχάριος δεν ξέρω ακόμα να βλέπω που είναι γραμμένο το path στο profile) το αρχείο profile περιέχει την εξής γραμμή:

PATH="$PATH:/usr/X11R6/bin"

3ον Αν η απο πάνω γραμμή είναι όντως το path, πώς μπορώ να προσθέσω και άλλα directories??? (μήπως με κόμμα??)

[2. Questions, ISP and the story]

=> Από : DJ Art

=> Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

1ον. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο της εντολής find των Windows στο Linux ? (Το συγκεκριμένο μου πρόβλημα είναι οτι όταν πάω να εγκαταστήσω το XISP μου βγάζει μήνυμα οτι δεν βρήκε το αρχείο forms.h)

Και βέβαια υπάρχει, και λέγεται... find.

man find

2ον. Όταν πάω να εγκαταστήσω το KDE 1.0 (απο source) (το kdebase) μου βγάζει μήνυμα οτι δεν μπορεί να μαντέψει το HOST. (Χρησιμοποιώ RedHat 5.0).

Ίσως πρέπει να του δώσεις μία παράμετρο στο configure. Γράψε configure --help να δεις τις παραμέτρους που παίρνει.

3ον. Για να τρέξω ένα πρόγραμμα, όπως τον Netscape Communicator απο τα X-windows, ανοίγω ένα shell και απο κει τρέχω το πρόγραμμα με ./netscape. To πρόγραμμα φορτώνει, το shell όμως παραμένει χωρίς να βγάλει prompt μέχρι να κλείσω τον Netscape. Υπάρχει τρόπος να το αποφύγω αυτό ?

Ναι, "στέλνεις" το πρόγραμμα στο background. Ή το εκτελείς με "netscape &" ή μετά που θα ξεκινήσει, θα το κάνεις suspend (CTRL-Z) και θα γράψεις bg.

Είμαστε δυο φίλοι και συμμαθητές: ο DJ Art και ο NTG21. Μένουμε στην Αθήνα και είμαστε μαθητές στην Γ Λυκείου. Ο DJ Art (εκτός απο τη μουσική) ασχολείται με τους υπολογιστές απο ηλικία κάτω των 7 χρόνων. 1ος υπολογιστής: AMSTRAD 6128. 2ος Η/Υ: AMSTRAD 1640 (PC). 3ος Η/Υ: ο σύγχρονος Pentium, ο οποίος τώρα πια μπορεί να αναβαθμίζεται. Ο φίλος μου ασχολείται λιγότερα χρόνια με Η/Υ (περίπου 2 χρόνια). Απο περισι, όμως, η ζωή μας έχει αλλάξει, καθώς ασχολούμαστε με το Linux. Τώρα λοιπόν ψάχνουμε να βρούμε προγράμματα έτσι ώστε κάποια μέρα να χρησιμοποιούμε τα Windows και το DOS μόνο για τα παιχνίδια. Ο φίλος μου ζει με την ελπίδα να αντικατασταθούν κάποια μέρα τα Windows απο το Linux. Εγώ όμως ελπίζω να μην γίνει αυτό γιατί τώρα μόνο οι "καλοί" χρησιμοποιούν Linux. (Όντως, το επίπεδο των χρηστών Linux είναι ανεβασμένο. Αντιθέτως και ο κάθε άσχετος απο Η/Υ χειρίζεται τα Windows). Το video της ενότητας "Δοκιμάσαμε τα Windows 98" του τεύχους 6 είναι πολύ τέλειο. Πραγματικά γελάσαμε με την καρδιά μας. Τέλος θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν τα εξής προγράμματα, ποιά είναι αυτά και που μπορώ να τα βρώ:

  1. Πρόγραμμα FTP το οποίο να υποστηρίζει διακεκομμένο κατέβασμα.(Μήπως η λειτουργία αυτή υποστηρίζεται και από το ftp του Linux ?)

Για όνομα του θεού. Δεν είναι (ούτε αυτό) ανακάλυψη του κόσμου των Windows. Είναι standard στο πρωτόκολλο ftp και η εντολή λέγεται "REGET"...

  1. MP3 player

=> Πρόσφατα στη λίστα ελλήνων χρηστών Linux κάποιος έστειλε μία διεύθυνση με πολλά προγράμματα για μουσική. Πάρτην: http://www.bright.net/~dlphilp/linux_soundapps.html

  1. Πρόγραμμα για εγγραφή CD-R.

Δες mailbox τεύχους 5 ερώτηση 3

  1. Προγράμματα επεξεργασίας ήχου, εικόνας, video.

Το παραπάνω link?

  1. Πρόγραμμα για αποστολή/λήψη fax.

Efax και hylafax. Το δεύτερο έρχεται μαζί με το RedHat.

Ελπίζω να μην σας κούρασα με αυτό το ολίγον μεγάλο e-mail.

Ευχαριστώ.

Παρακαλούμε

[3. RPM σε Slackware]

=> Από : Surfer

=> Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

Έβαλα το rpm στο slack 3.5. τώρα θέλω να βάλω το xisp σε rpm. Κατέβασα το xisp-2.3p4-1.i386.rpm, δίνω rpm -i xisp-2.3p4-1.i386.rpm και παίρνω output:

failed dependencies:

        /bin/sh                 required by xisp-2.3p4-1
        libm.so.5               required by xisp-2.3p4-1
        libforms.so.0.86        required by xisp-2.3p4-1
        libc.so.5               required by xisp-2.3p4-1
        libXpm.so.4             required by xisp-2.3p4-1
        libX11.so.              required by xisp-2.3p4-1
        xforms >= 0.86          required by xisp-2.3p4-1
        ppp >= 2.2.0f           required by xisp-2.3p4-1

Που θα βρω όλα αυτά; Έχω τα cds του slack 3.5 από το creek υπάρχουν εκεί? Ευχαριστώ και για τις προηγούμενες φορές που με βοηθήσατε.

Π.χ. τα libm, και libc πρέπει να βρίσκονται στο /usr/lib, τα libX* στο /usr/X11/lib και το libforms κάπου αλλού που δεν ξέρω. Όσο για τα xforms (μέρος του οποίου είναι και η libforms) πρέπει να το κατεβάσεις (αν δεν το έχεις ήδη) γιατί είναι το toolkit που χρησιμοποιήθηκε για το GUI του xisp. Το ppp τέλος, θα το βρεις σίγουρα στα CD του slackware, αλλά πρέπει και να κάνεις compile τον πυρήνα με ppp support.*

[4. Pcmcia modem card σε slackware linux.]

=> Από : Αντώνης Μόρτος

=> Απάντηση : Παναγιώτης Βρυώνης

Παιδιά γεια σας,

καταρχήν συγχαρητήρια για το Linux Magazine Online είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρχει για το linux και όλους εμάς που αντιμετωπίζουμε linux probs. Λοιπόν ας ξεκινήσω με το πρόβλημα μου. Είμαι κάτοχος ενός notebook ibm 755cx με pcmcia type3 slots 540 δίσκο dual scan screen lcd color και έχω βάλει το linux το kernel 2.0.30. Έχω 2 pcmcia cards, η μία είναι μία ethernet η οποία είναι 3com η οποία αναγνωρίζεται κανονικά και η άλλη είναι modem της εταιρείας actiontech[1]. Δεν μπορώ να βρω πως θα κάνω το linux να δουλέψει το modem. Ενώ το αναφέρει στο boot όταν βρει τις pcmcia cards κάτι για ttyS2 δεν ξέρω που θα πάω να φτιάξω την pcmcia για να δουλέψει και έτσι είμαι με δεμένα χέρια. ΕΠίσης, την αναγνωρίζει ως serial or pcmcia card, έτσι ακριβώς. Θα σας παρακαλούσα να μου απαντήσετε αν έχετε κάτι στα υπόψιν σας διότι είμαι απελπισμένος. Drivers για linux δεν βρίσκω και έχω σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Απαντήστε αν είναι δυνατό λίγο γρήγορα.

=> 1: http://www.actiontech.com

Νομίζω ότι μπορείς να δουλέψεις κανονικά. Αν έχω καταλάβει σωστά, ο kernel βρίσκει το pcmcia modem και του δίνει το serial port ttyS2. Στο δικό μου μηχάνημα, ο kernel δίνει το ttyS1 και βλέπω το modem (από προγράμματα για dial-up, π.χ. kppp) στο /dev/cua1. Υποθέτω λοιπόν ότι το δικό σου θα έιναι στο /dev/cua2 ... Αν δεν είμαι σωστός, στείλε μου το /var/log/messages (μόνο τις γραμμές από το τελευταίο login παρακαλώ, έχουν date), για να καταλάβω καλύτερα τι γίνεται. Αν είμαι σωστός ενημέρωσέ με !!!

[5. Soundcard και άλλα]

=> Από : Σωτήρης Παρμάκης

=> Απάντηση : Νίκος Κόκρας

Γειά !

Eίμαι ένας νεος χρήστης του Linux (Red Hat 5.1), εδώ και μια εβδομάδα και έχω πρόβλημα να εγκαταστήσω υποστήριξη για την κάρτα ήχου (Ultrasound PnP -AMD InterWave-). Απ'οτι διάβασα στο βιβλίο εγκατάστασης αλλά και το sound configuration το Red Hat υποστηρίζει μονο soundblaster. Υπάρχει κάποιος τρόπος να έχω ήχο στο μηχάνημά μου;

Οχι, το RedHat δεν υποστηρίζει μόνο soyndblaster (TM). Για να είμαστε ακριβείς το RedHat υποστηρίζει ότι υποστηρίζει ο linux kernel, δηλαδή το linux. Μια ματιά στο σχετικό how-to[2], (Linux hardware combatibility howto και linux sound howto) θα σου δείξει τι υποστηρίζεται και με πιό τρόπο θα έχεις ήχο στο Linux.. Πιθανότατα θα χρειαστείς να ξαναφτιάξεις (recompile) τον πυρήνα (kernel) του λειτουργικού (βλ. kernel-howto). Πιθανώς αναφέρεσει όμως στο soundconfig utility που έχει το RH5.x. Αυτό πράγματι υποστηρίζει μόνο κάρτες της Creative, και αυτό που κάνει είναι να ρυθμίζει αυτόματα τα Ι/Ο, IRQ. Για τις υπόλοιπες κάρτες ήχου η παραδοσιακή διαδικασία είναι η σωστή δήλωση αυτών κατά το recompile του kernel και πιθανώς η χρήση του utility isa-pnp-utils για την ρύθμιση της ίδιας της κάρτας.

=> 2: http://linux.forthnet.gr/LDP

Επίσης θέλω να συνδέομαι στο Internet με το Linux, και διάβασα στο περιοδικό για το XISP. Το πρόβλημα είναι: πού θα το βρώ; Υπάρχει σε πακέτο RPM? Στα CD του Red Hat distribution δεν υπάρχει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο CD του RedHat δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το σύμπαν όλο. Πολλά rpm πακέτα θα βρείς στο contrib directory του ftp της RedHat ή σε ένα mirror[3] στην Ελλάδα. To contrib directory είναι ένα σημείο όπου οι διάφοροι χρήστες RedHat τοποθετούν τα rpm που φτιάξανε οι ίδιοι (και όχι η RedHat) για να διευκολυνθούν άλλοι linuxades που μπορεί να τα χρειαστούν. Εκει θα βρείς το xisp όπως και πολλά άλλα χρήσιμα πράγματα.

=> 3: ftp://ftp.ntua.gr/mirror/redhat

[6. X-Windows και S3 virge]

=> Από : Αντώνης Ζαμούτ

=> Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

Πριν μερικούς μήνες αγόρασα και εγκατέστησα το Slackware 3.1.0. Ωραία μεχρι εδώ, κανένα πρόβλημα στην εγκατάσταση, μέχρι που ήρθε το XF86Config. Μεσ' στην καλή χαρά, και αφού δεν είδα την κάρτα γραφικών μου στη λίστα των Servers του XFree86, διάλεξα τον S3. Έλα όμως που δεν δούλευει ό,τι και να κάνω και αναγκάζομαι να δουλέψω (τι ξεφτίλα!!) σε VGA με 16 χρώματα. Σας παρακαλώ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ. Η κάρτα γραφικών μου είναι (μάλλον άγνωστη) συμβατη με Diamond Stelth 3d 2240, με τσιπάκι S3 Virge 86c325 και με 2Mb. Τι πρέπει να κάνω (εάν μπορώ να κανω κάτι φυσικά)

Μπορείς να επιλέξεις αυτό που λέει 3325 που είναι για τσιπ S3 Virge 325.

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο να επιλέξω!!! Δεν υπάρχει ούτε server ούτε κάρτα στη database με τέτοιο όνομα. Μήπως μπορώ να κατεβάσω επιπλέον accelerated server από κάπου;

Αντώνη, από την έκδοση 3.3.1 και μετά τα XFree86 έχουν υποστήριξη για S3 Virge. Αν η έκδοση των X που έχεις είναι παλαιότερη, θα πρέπει να κατεβάσεις μια πρόσφατη (από το ftp.ntua.gr και από πολλά άλλα sites και στην Ελλάδα, μόνο που δεν τα θυμάμαι τώρα).

[7. Proxy server για RedHat]

=> Από : Σταύρος Μαραγκουδάκης

=> Απάντηση : Γιώργος Κεραμίδας

Καλησπέρα σας, έχετε να μου προτέινετε κάποιον καλό Proxy Server για REDHAT linux; Θέλω να συνδέσω το εσωτερικό μου Lan, και αν μπορείτε να μου πείτε που θα τον βρω;

Ένας πολύ καλός proxy που στήνεται σε πολλά UNIX λειτουργικά είναι ο Squid[4]. Δεν τον έχω στήσει ποτέ προσωπικά αλλά έχω ακούσει ότι είναι εύκολος στην εγκατάσταση.

Πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα αλλά και να έχεις, το user manual του Squid[5] είναι κατατοπιστικότατο. Καλή επιτυχία στο caching :)))

=> 4: http://squid.nlanr.net/Squid/ | 5: http://cache.is.co.za/squid/

[8. Εγκατάσταση KDE]

=> Από : Καλαϊτσό

=> Απάντηση : Νίκος Κόκρας

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το KDE Έχω κάνει εγκατάσταση τα RPM και τις αλλαγές με EDIT στο user/profile, όμως την τελευταία οδηγία δεν την κατάλαβα σχετικά με τον να βρώ το αρχείο x.clients και να ορίσω να ξεκινά με KDE όταν γράφω startx.

Δημιούργησε ένα αρχείο στο home directory του root που να λέγεται .xinitrc ή .Xclients (με τελείες μπροστά). Πάνω πάνω γράψε #!/bin/sh και από κάτω βάλε την γραμμή που λένε οι οδηγίες του KDE (νομίζω /opt/kde/bin/startkde). Save, και μετά άλλαξε τα permissions:

chown root:root .Xclients (ή .xinitrc)
chmod ug+rx .Xclients (ή .xinitrc)

Τα αρχεία με τελεία μπροστά είναι τα "hidden" των windows 95

Πρέπει να σας πώ ότι έχω εγκαταστήσει το RedHat Linux 5.1 στόν υπολογιστή μου σε multiuser mode αλλά δεν ανήκω σε κανένα δίκτυο τον έχω για προσωπική χρήση και μαίνω σαν root, δεν έχω ορίσει άλλους χρήστες.

Πολύ άσχημα κάνεις που μπαίνεις σαν root. Κάνε ένα user account και χρησιμοποιήσε αυτό. Εννοείται ότι πρέπει (στο home dir του user account που θα φτιάξεις) να τοποθετηθούν και εκεί το .xinitrc (ή .Xclients) με τα ανάλογα permissions. Για να ισχύει για όλους τους χρήστες το KDE, πήγαινε σαν root και άλλαξε το /etc/X11/xinit/Xclients (xwris teleia)

[9. Περί Samba προβλήματα]

=> Από : Αλεξάκο Φώτη

=> Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

Παιδιά χαιρετώ

Λοιπόν είμαι ένας "νεοφώτιστος" στο Linux (ναι γιατρέ... "θεραπεύτηκα") και σας γράφω γιατί το Samba με έχει κυριολεκτικά απελπίσει. Η κατάσταση έχει ως εξής: Θέλω να στήσω ένα πολύ μικρό LAN που αποτελείται από :

a) Ένα Win-95 μηχάνημα με local IP address : 147.10.10.2 και όνομα ας πούμε "linuxclient.mydomain.gr" το οποίο θέλω να είναι ο Samba client.

b) Ένα Linux μηχάνημα με local IP address : 147.10.10.1 και όνομα π.χ. "linuxserver.mydomain.gr" που τρέχει το RedHat Linux 5.1

Πρώτα πρώτα, το θέμα που έθιξε ο Νίκος Κόκρας. Χρησιμοποίησε ένα private space, π.χ. 192.168.0.0. ΜΗΝ χρησιμοποιείς πραγματικές διευθύνσεις. Ενδέχεται να συμβούν πολλά (από το απλό του να μην δουλεύεις, μέχρι να έχει στήσει ο provider σου λάθος τους routers του και να κάνεις ένα Internet μπάχαλο)

Διαβάζω το άρθρο του Μιχάλη του Καμπριάνη στο magaz του Φλεβάρη αν θυμάμαι καλά. Κάνω τα πάντα ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα γράφει. Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα από το /etc/services πρώτα:

netbios-ns 137/tcp nbns
netbios-ns 137/udp nbns
netbios-dgm 138/tcp nbdgm
netbios-dgm 138/udp nbdgm
netbios-ssn 139/tcp nbssn

Πολύ ωραία. Μήπως έχεις udp connection και για το netbios-ssn?

και το /etc/inetd.conf

# ---- Samba
netbios-ssn stream tcp nowait root /usr/bin/smbd smbd
netbios-ns dgram udp wait root /usr/bin/nmbd nmbd
# ---- End Samba

Και τα nmbd και smbd είναι στο /usr/bin, έτσι;

το /etc/hosts

127.0.0.1 localhost localhost.localdomain
147.10.10.1 linuxserver linuxserver.mydomain.gr
147.10.10.2 linuxclient linuxclient.mydomain.gr

Εδώ βάλε πρώτα το FQDN, κάνε το δηλαδή:

127.0.0.1 localhost
147.10.10.1 linuxserver.mydomain.gr linuxserver
147.10.10.2 linuxclient.mydomain.gr linuxclient

Το "/etc/hosts.allow" είναι άδειο

Σου χρειάζεται μόνο για τα tcp-wrappers (tcpd) Μπορείς να το αγνοήσεις προσωρινά. Αργότερα θα το χρησιμοποιήσεις για να "κλείσεις" την πρόσβαση στο μηχάνημά σου.

Χρησιμοποιώ το default smb.conf και τα αποτελέσματα του "netstat -a | grep netbios" είναι τα ακόλουθα:

tcp 0 0 *:netbios-ssn *:* LISTEN
udp 0 0 *:netbios-ns *:*
udp 0 0 *:netbios-ns *:*
udp 0 0 *:netbios-dgm *:*
udp 0 0 linuxserver.:netbios-ns *:*
udp 0 0 linuxserver:netbios-dgm *:*
udp 0 0 linuxclient.:netbios-ns *:*
udp 0 0 linuxclient:netbios-dgm *:*

και το ΤΡΕΛΛΟ output της εντολής: /etc/rc.d/init.d/smb status

smbd is stopped

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Έτρεξες το testparm; Αν ναι, τι σου έβγαλε; Το smbd που κάνει stop, γιατί κάνει stop; Το /var/adm/messages δεν λέει τίποτα; ΑΛΛΑ, αφού είναι στο /etc/inetd.conf ΔΕΝ χρειάζεσαι το /etc/rc.d/init.d/smbd.

nmbd (pid 2084) is running...

Αν τώρα δώσω : "smbclient -L linuxserver" παίρνω :

doing parameter printing = bsd
doing parameter printcap name = /etc/printcap
doing parameter load printers = yes
doing parameter interfaces = 147.10.10.1/24 147.10.10.2/24
doing parameter bind interfaces only = True
doing parameter guest account = nobody
doing parameter log file = /var/log/samba-log.%m
doing parameter log file = /usr/local/samba/log.%m
pm_process() returned Yes
adding IPC service
load_client_codepage: filename /etc/codepages/codepage.850 does not exist.
Added interface ip=147.10.10.1 bcast=147.10.10.255 nmask=255.255.255.0
Added interface ip=147.10.10.2 bcast=147.10.10.255 nmask=255.255.255.0
Opening sockets
resolve_name: Attempting lmhosts lookup for name LINUXSERVER
resolve_name: Attempting host lookup for name LINUXSERVER
Connecting to 147.10.10.1 at port 139
Connected
Session request failed (0,0) with myname=LINUXSERVER destname=LINUXSERVER
Unspecified error 0x0
Your server software is being unfriendly

Όπως το περιμέναμε δηλαδή εδώ. Αφού δεν τρέχει το smbd, πως να δέχεται connections? Κοίτα το προηγούμενο σχόλιο

Παρ' όλα αυτά η smbmount μου κάνει mount στον δίσκο του Linux όλον τον σκληρό του μηχανήματος (client) που τρέχει Win95 !!!!

Ναι, γιατί στα Win 95 το αντίστοιχο του smbd τρέχει κανονικά.

Μπορεί κανείς να μου πει τι φταίει;

Ναι, το smbd. Έλεγξε αν στην θύρα που πάει να σηκωθεί (139 από default) τρέχει κάτι άλλο Κοίτα το messages καθώς και όλα τα logs του smbd. Κάπου χτυπάει, και δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να βρεις που χτυπάει από τα logs. Αν δεν βρεις άκρη, στείλε το /etc/rc.d/init.d/smbd να του ρίξουμε μια ματιά, μαζί με το smb.conf (αλλά προσπάθησε πρώτα μόνος σου σε παρακαλώ)

Είναι τόσο δύσκολο να έχω ένα Linux ως file server και μερικά Win95 μηχανήματα ως clients σ' ένα τοπικό δίκτυο;

Όχι, δεν είναι :-)

[10. KDE και Sscreen resolution]

=> Από : DJ Art

=> Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

=> Απάντηση : Νίκος Κόκρας

Χρησιμοποιώ RedHat Linux 5.0 και έχω τις εξής ερωτήσεις: 1) Όταν πάω να εγκαταστήσω το kdebase1.0 μου βγάζει το εξής μήνυμα:

Checking
for QT... configure: error: QT-1.3 (headers and libriaries) not found.
Please check your installation.

=> 6: http://www.troll.no%5C

  1. Στα X-Windows μπορώ να επιλέξω ανάμεσα σε 3 αναλύσεις: 640Χ480, 800Χ600 και 1024Χ768. Όταν έχω την μεγάλη ανάλυση (1024Χ768) το desktop εμφανίζεται σε full-screen mode, ενώ στις άλλες αναλύσεις το desktop κάνει scrolling. Πώς μπορώ να έχω full-screen mode και στις άλλες αναλύσεις;

  1. Που μπορώ να βρώ ένα πρόγραμμα FTP για περιβάλλον X-Windows, το οποίο να είναι κάπως εύχρηστο (δηλαδή να έχει κουμπιά έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πληκτρολογώ ένα σωρό εντολές κάθε φορά που θέλω να κατεβάσω ένα αρχείο) ?

Xmftp

MC (φυσικά)

και πολλά άλλα....

Για όλα, κάνεις ένα search στο ftpwatcher[8]*

=> 7: http://www.wxftp.seul.org/ | 8: http://lfw.linuxhq.com

[11. Πρόβλημα με το mount (fs)]

=> Από : Μπαλαλής Χαράλαμπος

=> Απάντηση : Γιώργος Κεραμίδας

Το σύστημά μου είναι ένας Cyrix 150+ με δύο σκληρούς, έναν quantum 1.2 και έναν seagate 2.1. Το Linux το έχω στον Quantum όπως και τα 95, οπότε ο seagate έρχεται δεύτερος στο σύτσημα μιας και παίζει ρόλο αποθηκευτικό στο λειτουργικό. Το πρόβλημά μου είναι ότι το Linux δεν τον βλέπει όταν τον κάνω mount.. Δηλαδή η εντολή mount /dev/hdb1 -t msdos /mnt μου λέει bad fs type or superblock και τα λοιπά.... Σκέφτηκα μήπως φταίει το ότι δεν έχει αρχεία συστήματος έτσι το linux δεν μπορεί να δει κάποιο ίχνος του dos σε αυτόν... Εσείς τι λέτε;

Το πρώτο που μου έρχεται στο νου είναι "μήπως όντως δεν είναι msdos partition αυτό που πας να κάνεις mount?". Δοκίμασε να κάνεις

        fdisk -l

και πρέπει να δεις κάτι σαν

        Disk /dev/hda: ?? heads, ?? sectors, ?? cylinders
        Units = cylinders of 8192 * 512 bytes

           Device Boot    Start      End   Blocks   Id  System
        /dev/hda1             1        5    40162   82  Linux swap
        /dev/hda2             6      261  2056320   83  Linux native

        Disk /dev/hdb: ?? heads, ?? sectors, ?? cylinders
        Units = cylinders of 8192 * 512 bytes

           Device Boot    Start      End   Blocks   Id  System
*       /dev/hdb1             1       ??    ?????   06  DOS 16-bit >= 32
        /dev/hdb2            ??       ??    ?????   06  DOS 16-bit >= 32

Μπορεί, όμως, το partition να είναι δηλωμένο σαν MS-DOS στο partition table, αλλά το Linux να μην το βλέπει γιατί δεν είναι φορμαρισμένο σε FAT (απλό FAT, αυτό που χρησιμοποιεί το DOS). Αν το partition είναι φορμαρισμένο σε Windows-95 κατά πάσα πιθανότητα είναι πιο καλό να το δεις σαν VFAT partition (οπότε θα βλέπεις και τα μεγάλα ονόματα).

Γενικά οι τύποι partitions που γίνονται mount κάτω από Linux είναι πολλοί, με το FAT, VFAT και FAT-32 να είναι τα πιο κοινά χρησιμοποιούμενα σε μηχανήματα που τρέχουν κάτι από Microsoft (όχι όπως το δικό μου που είναι pure Linux :). Άν πιστεύεις ότι ο τύπος του filesystem που έχει το εν λόγω partition, μπορείς να πας στην σελίδα: http://www.ceid.upatras.gr/%C2%A0gef/fs.html[9] Θα βρεις πολλές όμορφες πληροφορίες για filesystems και drivers που τα υλοποιούν*

=> 9: http://www.ceid.upatras.gr/%C2%A0gef/fs.html

[12. Connect από απόσταση]

=> Από : Γιώργο Μαραγκουδάκη

=> Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

Καλησπέρα σας, θέλω να μου πείτε εάν υπάρχει κάποια εντολή στο Linux η οποία όταν σε ένα Network κάποιος Υπολογιστής ανοίξει τον Internet Explorer για να πάει στο Internet αυτόματα το Linux να συνδέεται στο Internet και όταν μετά από κάποιο χ χρόνο ο χρήστης δεν κάνει τίποτα να κλείνει τη σύνδεση. Υπάρχει τίποτα τέτοιο;

Περίπου. Δοκίμασε το connect[10]. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να ανοίγηει ο χρήστης την σύνδεση από το workstation του. Νομίζω ότι και κάτι που λέγεται diald[11] κάνει την δουλειά που θέλεις, αλλά νομίζω ότι το connect είναι καλύτερο. Δεν είναι τόσο διάφανο για τον χρήστη, αλλά αν κάποιος ζητήσει κάτι από το Internet που δεν έρθει σε 1 λεπτό (περίπου τόσο παίρνει σε μένα η διαδικασία σύνδεσης με αναλογική γραμμή), μάλλον θα θεωρήσει ότι το link είναι κάτω και θα ξαναδοκιμάσει αργότερα, που η γραμμή θα έχει κοπεί, κ.ο.κ.

=> 10: http://www.caesium.fr/freeware/connect/index.html | 11: http://www.loonie.net/~eschenk/diald.html

[13. Debian FTP]

=> Από : Λέων Ίσαυρο

=> Απάντηση : Βαγγέλης Παπαδογιαννάκης

Γεια σας!

Κατ' αρχήν "sorry" για τα greeklish αλλά ο υπολογιστής του Πανεπιστημίου δεν προτιμάει τα Ελληνικά (ναι M$ τρέχει και μάλιστα NT!)

Kακό της κεφαλής τους, που λέμε και εδώ στην Κρήτη

και συγχαρητήρια για το περιοδικό σας. Μαθάινω αρκετά κάθε φορά που έρχομαι στο υπολογιστικό και εκνευρίζομαι με τα NT όλαο και περισσότερο.

Μην εκνευρίζεσαι, το θέμα είναι να τους κάνουμε να δούν το φως τους...

Θέλω να εγκαταστήσω το Linux στον υπολογιστή μου (386sx 7MB RAM 650MB HDD) και προσπαθώ να κατεβάσω μέσω FTP την καινούργια έκδοση της Debian, εννοώ την 2.0. Το πρόβλημά μου είναι ότι τρία αρχεία δεν τα "δίνει" με τίποτα. Συγκεκριμένα τα Base12-5.bin, resc1200.bin και lowmem.bin. Μήπως ξέρετε που μπορώ να τα βρω (κάπου στην Ελλάδα έτσι ώστε να μην περιμένω ώρες); Μέχρι τώρα τρέχω το DOS και δεν μπορώ να λειτουργήσω το modem (το μόνο σύγχρονο πράγμα επάνω του - 33.6).

'Ενα site στο δίκτυο που μπορείς να δεις που έχει το debian 2.0, είναι http://www.debian.com/distrib/ftplist[12] (πάντως, το έψαξα και στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα...)

=> 12: http://www.debian.com/distrib/ftplist

Τελικά με την έκδοση 2.0 μόνο, τι μπορεί το Linux να κάνει; Είναι απλά ένα λειτουργικό όπως το DOS ή έχει μέσα και κάποια προγράμματα -επεξεργαστή κειμένου, players ήχου κ.τ.λ.-? Θα ήτανν σωστό να βάλω αμέσως τα X windows ή να μάθω το Linux πρώτα και ύστερα;prwta kai ustera? Φαντάζομαι ότι δεν έχει καμία σχέση με το DOS (το οποίο παρεπιμπτόντως με έχει βολέψει αρκετά) όσον αφορά τις εντολές...

Η έκδοση 2.0 που αναφέρεις, είναι η έκδοση του Distribution της Debian. Το Linux έχει φτάσει (αισίως) την έκδοση 2.0.35 (σύντομα θα βγει η έκδοση 2.2) Ο άριθμός αυτός, αναφέρεται στον πυρήνα του λειτουργικού, που ουσιαστικά κάνει όλη τη δουλειά. Όλα τα άλλα (που περιέχονται στις Distributions) είναι προγραμματάκια που "απλά τρέχουν" χρησιμοποιόντας τον πυρήνα. (Μπερδεύτηκες;;) Με τον υπολογιστή που αναφέρεις, δε θα σου συνιστούσα να βάλεις Χ, (όχι ότι δε θα τρέχουν, αλλά θα είναι πολύ αργά...) Εξαρτάται φυσικά και από το τι θα τρέχεις, και πόση SWAP θα βάλεις... (Swap είναι η "εικονική" μνήμη που ουσιαστικά είναι χώρος στο δίσκο) Πάντως, δεν είναι απαραίτητο να μάθεις Linux (τη γραμμή εντολών του εννοώ) για να τρέξεις τα Χ. Εγώ πάντως, προσωπικά δηλαδή, θα σου το συνιστούσα... Εξάλλου, πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνεις πράγματα, τα οποία είναι καλύτερα και γρηγορότερα να τα κάνεις από το Shell (το command prompt δηλαδή) 'Οσον αφορά στους επεξεργαστές κειμένου, Players ήχου κ.λπ. που αναφέρεις, υπάρχουν τέτοια και για το SHELL και για τα Χ. Απλά (τουλάχιστον για επεξεργαστές κειμένου) δεν είναι και τόσο εύχρηστοι...

Περιμένω απάντηση με ανυπομονησία για να γραφτώ και γω μέλος στους περόφημους "linuxάδες"

Καλώς ήρθες στον κόσμο μας, και όποτε θές είμαστε στη διάθεσή σου.

[14. Rendition chipset]

=> Από : Βαδάκης Ευθύμιος

=> Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

Έχω πρόβλημα με την κάρτα γραφικών μου. Είναι μία Diamond Stealth II με chipset rendition 2100 O Xconfigurator την αναγνωρίζει σαν απλή vga16 με ελάχιστα χρώματα. (Έχω οθόνη την sony multiscan 100es κατάφερα και την δήλωσα) και linux redhat 5.1,kde 1.0

Φίλε Ευθύμιε,

Θα πρέπει να πας στην διεύθυνση http://www.suse.de[13] και να κατεβάσεις τον X-server για την Rendition. Με αυτόν δουλεύει μια χαρά.

=> 13: http://www.suse.de

=> Αρχική Σελίδα

Proxy Information
Original URL
gemini://magaz.hellug.gr/08/08_mailbox/index.gmi
Status Code
Success (20)
Meta
text/gemini
Capsule Response Time
463.399141 milliseconds
Gemini-to-HTML Time
16.23585 milliseconds

This content has been proxied by September (ba2dc).