Παναγιώτης Βρυώνης Οκτ 1998
Το Linux Zone είναι μία στήλη που σκοπό της έχει να παρουσιάζει μερικές από τις εμπειρίες μου στον χώρο του Linux.
Πολλά και διάφορα τα θέματα που πραγματεύεται το LZ αυτό τον μήνα, δείτε το σαν αποζημίωση για το "σπαρτιάτικο" LZ του προηγούμενου...
Πρώτα, πρώτα, να ξεκινήσουμε από ένα bug που παρατήρησα στο RedHat 5.1 όταν έκανα recompile τον kernel. Κατά την εκκίνηση, έβλεπα ένα σωρό λάθη που είχαν να κάνουν με τα modules, αλλά και μετά, τα modules μου δεν δούλευαν σωστά. Ο λόγος ήταν ότι το /etc/rc.d/rc.sysinit δεν κοιτούσε στο σωστό directory. Η λύση δώθηκε, με μία μικρή παρέμβαση στο εν λόγω αρχείο στις παρακάτω γραμμές:
if [ -x /sbin/depmod -a -n "$USEMODULES" ]; then # Get ready for kerneld if module support in the kernel echo -n "Finding module dependencies... " if [ -f /lib/modules/preferred ]; then depmod -a preferred else depmod -a `uname -r` fi echo "done" fi
Με την νέα εκκίνηση όλα πήγαν ρολόι. Ίσως να υπάρχει και αντίστοιχο patch στην RedHat, που να λύνει σωστότερα το πρόβλημα.
Κάποιοι φίλοι με ρωτούσαν αν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ΕΝΑ αρχείο html από το αντίστοιχο sgml, χωρίς δηλ. να σπάει το κείμενο σε τόσα αρχεία ανά κεφάλαιο. Έ, ρε παιδιά, δώστε "sgml2html" χωρίς καμία παράμετρο και αρχείο και δείτε το σχετικό help. Τέλος πάντων, η λύση είναι να χρησιμοποιείτε την παράμετρο "-s 0" που κάνει ακριβώς το ζητούμενο. Α, και όταν θέλετε να πάρετε ascii text, μην ξεχνάτε το "-f" στο sgml2txt γιατί αλλιώς θα πάρετε man page.
Α, και μιας και μιλάμε για options, ανακάλυψα (ίσως εσείς να το ξέρετε) την παράμετρο "f" στην εντολή ps. Με αυτή, βλέπετε ένα "δεντρο" που σχηματίζεται από τα processes, ανάλογα με το ποιό "σήκωσε" πιο. Πολύ χρήσιμο. (Δοκιμάστε και ps axf.)
Έκανα και μία αποτυχημένη προσπάθεια να στήσω το HylaFax ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει την διαχείρηση (αποστολή/λήψη) φαχ, αλλά απέτυχα. Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι δεν έψαξα το πράγμα αρκετά σε βάθος (και δεν είχα και δεύτερη γραμμή τηλεφώνου για να κάνω δοκιμές), υποψιάζομαι λοιπόν ότι κάπου φταίω εγώ. Από τα κείμενα που διάβασα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει πολύ δυνατό, αν λοιπόν έχετε ανάγκη κάτι τέτοιο, δοκιμάστε το.
Ξεφυλίζοντας παλιά Linux Journal έπεσα πάνω σε κάτι που ήξερα πόσο χρήσιμο είναι αλλά που ποτέ δεν χρησιμοποιούσα. Το RCS (Revision Control System) σας επιτρέπει να "σώζετε" ένα αρχείο κάθε φορά που κάνετε αλλαγές σε αυτό. Αν αργότερα θελήσετε να δείτε πώς ήταν το αρχείο σε ένα παλαιότερο revision, τότε μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα. Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι ότι μπορείτε να σώζετε και ένα σχόλειο με κάθε revision έτσι ώστε αν θελήσετε να δείτε σε πιο συγκεκριμένο revision αλλάξατε το τάδε.
Η χρήση του RCS μπορεί να γίνει πολύ εύκολη αν περιορισθείτε στα βασικά. Αν από την άλλη χρειαστείτε να το δουλεύετε σε ένα περιβάλλον με πολλούς χρήστες που όλοι κάνουν αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο αρχείο, τα πράγματα περιπλέκονται (αλλά είναι λογικό αυτό, δεν είναι;).
Μερικές πολύ απλές συμβουλές για την χρήση του RCS. Στο directory που βρίσκεται το αρχείο με το οποίο δουλεύετε, δημιουργήστε ένα sub-directory με το όνομα RCS. Δώστε "ci " για να κάνετε check in το αρχείο. Θα σας ζητηθεί μία περιγραφή, καλό θα ήταν να την δώσετε. Αν μετά από αυτό δώσετε "ls" θα δείτε ότι το αρχείο σας έχει εξαφανιστεί! Μην ανησυχείτε, βρίσκεται φυλαγμένο με μία ειδική μορφή στο RCS directory που δημιουργήσατε ("ls RCS"). Για να το κάνετε check-out δώστε "co -l ". Αυτό, θα σας δώσει πίσω το αρχείο σας και θα το "κλειδώσει" έτσι ώστε μόνο εσείς να μπορείτε τα το κάνετε πάλι check-in. Μέχρι τότε, όποιος άλλος θέλει μπορεί να το κάνει check-out αλλά όχι check-in. Με την εντολή "rcsdiff " μπορείτε να δείτε την ιστορία των αλλαγών. Για πολλές περισσότερες πληροφορίες, man rcs, man co, man ci, man rcsdiff,...
Ειδικά αν γράφετε προγράμματα, μετά από ένα μικρό διάστημα προσαρμογής και εξοικίωσης δεν θα διανοείστε να δουλέψετε χωρίς το RCS.
Αφήνουμε τώρα το RCS και πάμε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα (κατά την γνώμη μου). Τα ελληνικά στα TeX/LaTeX. Το LZ Έχει παινέσει επανηλειμένως τα συγκεκριμένα πακέτα. Το μόνο αρνητικό είναι ότι η υποστήριξη των ελληνικών είναι κατά κάποιο τρόπο ελλειπής, κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχουν οδηγίες για την εγκατάστασή τους. Άντε πάλι από την αρχή για να μπούν στο laptop... Δεν ξέρω αν ακολούθησα σωστά βήματα, πάντως κατέβασα το TeXgreek.tag.gz από τον obelix[1]. Μέσα του βρήκα ένα σωρό αρχεία τα οποία τοποθέτησα κάτω από το /usr/lib/texmf/texmf και σε directories που είχαν αρχεία με όμοια κατάληξη. Τέλος, έτρεξα texconfig -rehash και texconfig -confall και όλα δούλεψαν σωστά...
Θα ήθελα πολύ να μπορώ να μετατρέπω τα sgml files που έχουν ελληνικά (όπως τα ελληνικά HOWTOs, αλλά και τα άρθρα του magaz) σε latex, τώρα που το πακέτο υποστηρίζει και ελληνικά, αλλά αντιμετώπισα δύο προβλήματα:
Όσο για το σκριπτάκι, λίγο ακόμη χρειάζεται δουλειά και θα "δωθεί στο κοινό"...
Αν θυμάστε την περιπέτεια που είχα με τον X Server και την κάρτα γραφικών της NeoMagic, θα θυμάστε ότι η λύση δόθηκε από ένα "πειραγμένο" XF86_SVGA server που βρήκα στο Internet. Δεν θυμάμαι αν ειχα αναφέρει αργότερα, ότι βρήκα αυτό που χρειαζόμουν ακριβώς στο site της RedHat. Την περίοδο εκείνη, η RedHat είχε έρθει σε συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία ώστε να γράφει servers για τις κάρτες της και να τους διανέμει δωρεάν - όχι όμως και τα sources αφού η NeoMagic δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Ακόμη και αυτό όμως άλλαξε! Στο ftp://ftp.redhat.com/pub/XBF/[2] θα βρείτε και τα binaries αλλά και τα sources των εν λόγο servers (και αν δεν είναι ακόμη, θα είναι σύντομα)!
=> 2: ftp://ftp.redhat.com/pub/XBF/
Όπως σύντομα θα υπάρχουν και ένα σωρό πακέτα για το GNOME[3], που από version σε version γινεται όλο και πιο εντυπωσιακό και χρήσιμο. Ήδη, την ώρα που γράφω αυτά έχουν βγει τα βασικά πακέτα της version 0.30 και αναμένεται συνέχεια!
Όσο για τα XFGreekKBD και XFGreekFNTS, όλο και κάποιος τα χρησιμοποιεί και χαίρομαι όταν λαμβάνω σχετικά mails...
Στην παγκόσμια Linux-ική σκηνή, τα νέα τα ξέρετε, αλλά αν όχι, μπορείτε να τα μάθετε σε δύο πολύ καλές διευθύνσεις:
=> 4: http://slashdot.org | 5: http://freshmeat.net
Εμένα πάντως μου έκανε εντύπωση ότι μετά από τις Sybase, Informix, Oracle ακούγεται και port της DB2 για Linux! (Εγώ πάντως θέλω τον SQLServer της Microsoft...)
=> Αρχική Σελίδα This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini