Φώτης Γεωργάτος(mailto:gef@ceid.upatras.gr) and Γιώργος Κεραμίδας(mailto:keramida@ceid.upatras.gr) Ιαν 1998
Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικές διανομές του Linux, που η καθεμία προσφέρει λίγο πολύ τα ίδια πράγματα όσον αφορά το περιβάλλον των υπηρεσιών του Λ.Σ., αλλά με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά στο (γραφικό) περιβάλλον του χρήστη, και στον τρόπο που γίνεται η εγκατάσταση/αναβάθμιση του λογισμικού. Καμία από αυτές δεν είναι απαραίτητα καλύτερη από τις άλλες, και η σωστή επιλογή είναι καθαρά θέμα αναγκών. Εμείς, θα ξεδιαλύνουμε εδώ την κατάσταση παρουσιάζοντάς σας τις κυριότερες δυνατές επιλογές και τα χαρακτηριστικά τους. Να έχετε υπ' όψιν ότι ανακοινώσεις για την διαθεσιμότητα αυτών στην Ελλάδα θα γίνεται από την λίστα linux-greek-users[1].
=> 1: news://edessa.topo.auth.gr/local.linux.greek.users
Το κατανεμημένο μοντέλο ανάπτυξης του Linux είναι η αιτία για την ύπαρξη πολλών διαφορετικών μορφών του λειτουργικού συστήματος σε συνδυασμό με τις εφαρμογές του. Το γεγονός αυτό συχνά μπερδεύει τους νέους χρήστες, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές διανομές και δεν ξέρουν τι να διαλέξουν.
Υπάρχουν για παράδειγμα πάνω από 20 διαφορετικές διανομές του Linux, που η καθεμία προσφέρει λίγο πολύ τα ίδια πράγματα όσον αφορά το περιβάλλον των υπηρεσιών του Λ.Σ., αλλά με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά στο (γραφικό) περιβάλλον του χρήστη, και στον τρόπο που γίνεται η εγκατάσταση/αναβάθμιση του λογισμικού. Καμία από αυτές δεν είναι απαραίτητα καλύτερη από τις άλλες, και η σωστή επιλογή είναι καθαρά θέμα αναγκών. Εμείς, θα ξεδιαλύνουμε εδώ την κατάσταση παρουσιάζοντάς σας τις κυριότερες δυνατές επιλογές και τα χαρακτηριστικά τους.
Το Slackware Linux είναι η πιο UNIXοειδής διανομή που κυκλοφορεί. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά χρειάζεται μια σημαντική εμπειρία σε UNIX συστήματα για να επιλύει κανείς γρήγορα τα προβλήματα και ανάγκες που παρουσιάζονται. Η εγκατάστασή του έχει κάποιον σημαντικό βαθμό δυσκολίας για αρχάριο, αλλά η στενή του σχέση με το UNIX είναι σίγουρα ο λόγος που οι πιο έμπειροι χρήστες του Linux το προτιμούν. Το Slackware φτιάχνει ο Patrick Volkerding, και η εταιρία Walnut Creek το πακετάρει σε CD μαζί με το sunsite και tsx-11 (4 δίσκοι), με κόστος κοντά στις 6.500 δρχ.
Το RedHat Linux έχει υλοποιηθεί από την ομώνυμη εταιρία στην Αμερική. Είναι μία πολύ εύκολη στην εγκατάσταση διανομή, με μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη του αρχάριου που δοκιμάζει την εγκατάσταση του Linux, χωρίς να έχει κάποιον δίπλα του για βοήθεια. Ειδικά η έκδοση 5.0 που δοκιμάσαμε είναι εξαιρετικά φιλική προς τον χρήστη, δεν χρειάζεται πουθενά χειρισμό από την γραμμή εντολών για την εγκατάσταση και βγάζει κατευθείαν στον Window Manager fvwm-95, που θυμίζει άλλα γνωστά περιβάλλοντα εργασίας. Το RedHat κυκλοφορεί από την εταιρία του σε συσκευασία των 2 CD, που περιλαμβάνει και βιβλίο, σε μία τιμή κοντά στις 14.000 δρχ.
Το Debian Linux είναι μια διανομή που φτιάχνεται από το GNU project δίνοντας του άδεια χρήσης GPL, όπως ακριβώς και το μεγαλύτερο ποσοστό του Free Software. Είναι και αυτό όπως το Slackware πολύ κοντά στην δομή του παραδοσιακού UNIX (ιδιαίτερα του system V), και θα χρειαστεί σε αρκετές περιπτώσεις να καταφύγετε στο command line για να πετύχετε αυτό που θέλετε.
Η εγκατάσταση γίνεται κι εδώ με τρόπο πολύ εύκολο, πιο εύχρηστο από αυτόν του Slackware, αλλά σχετικά πιο δύσχρηστο από αυτόν του RedHat, τουλάχιστον για τον αρχάριο χρήστη.
Το μεγάλο ατού του Debian όμως είναι ότι φτιάχνεται αποκλειστικά από εθελοντές που συνεργάζονται μέσω του Internet, και διανέμεται κάτω από την άδεια χρήσης της GNU. Αυτό σημαίνει ότι το Debian δεν μπορεί ποτέ να γίνει εμπορικό. Μάλιστα, ένα ποσοστό από τα κέρδη του Debian δίνεται στο project Gutenberg[2], το οποίο ασχολείται με την μεταφορά κλασσικών λογοτεχνικών έργων σε ηλεκτρονική μορφή.
=> 2: http://www.gutenberg.net/
Αυτό δεν είναι ακριβώς διανομή, αλλά συλλογή (package) από διανομές μαζί με αντίγραφα άλλου υλικού που κυκλοφορεί στο Internet σχετικά με το Linux, τοποθετημένα σε 6 CD, με κόστος γύρω στις 8000 δρχ. Περιέχει το Slackware, RedHat, Debian, το κάθε ένα σε δικό του CD, 2 CD με λογισμικό από το sunsite και tsx-11, και ένα ακόμα CD που περιλαμβάνει υποστήριξη για την Ιαπωνική γλώσσα και ένα πλήρες αντίγραφο του Linux Documentation Project (LDP), που περιέχει εκτενή ηλεκτρονική τεκμηρίωση σχετικά με το Linux. Το Linux Developer's Resource (LDR), είναι το πιο δημοφιλές CD σε πωλήσεις στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην διανομή Slackware. Η νέα έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το Φεβρουάρη. Γνώμη του γράφοντος είναι ότι αξίζει να περιμένετε μέχρι τότε, για να πάρετε ότι πιο τελευταίο υπάρχει. Επίσης προτείνουμε για πρώτη φορά να βάλετε το RedHat 5.0.
Η έκδοση αυτή έρχεται από την Γερμανία και είναι μια από τις πρώτες "καθαρά Ευρωπαϊκές" διανομές του Linux. Η έκδοση του Suse Linux, από την αντίστοιχη εταιρία, γίνεται και στα αγγλικά και στα γερμανικά, με κόστος περίπου $ 50. Η διανομή Suse, δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα (μόνο με παραγγελία), αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί είναι ιδιαίτερα πρόσφορη για μεταγλώττιση στα Ελληνικά, καθώς χρησιμοποιεί KDE γραφικό περιβάλλον, (για το οποίο ήδη έχει γίνει κάποια μετάφραση), HTML σελίδες για βοήθεια στα προγράμματα και rpm για την εγκατάσταση πακέτων λογισμικού.
Εκτός από κώδικα στο "κεντρικό" kernel, όμως, η Caldera έχει φτιάξει, βασισμένη στο Linux, και μια δική της διανομή, το OpenLinux. Το OpenLinux έχει φτιαχθεί για να συνδέει ανομοιογενή μεταξύ τους περιβάλλοντα, όπως Unix, Windows (95 ή NT) με Silicon Graphics, Digital Alpha, ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείται σε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. Το OpenLinux έρχεται σε τρεις εκδόσεις: την Lite, την Basic και την Standard, οι οποίες έχουν ίδια δομή αλλά διαβαθμίσεις στην τιμή και άρα στα περιεχόμενα της έκδοσης. Η Lite έκδοση διατίθεται ως απλό περιβάλλον χρήστη. Η Basic έκδοση έχει το Netscape (client) ενώ η Standard έχει και το server. Αναμένονται αλλαγές σε αυτές τις κατηγορίες, επειδή η Netscape έχει αλλάξει την πολιτική της για τα δικά της προϊόντα.
Η Caldera είναι μια από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πολλά πράγματα στην ανάπτυξη και διάδοση του Linux. Για παράδειγμα ο κώδικας του Linux kernel για υποστήριξη SLIP & PPP συνδέσεων έχει φτιαχθεί από την Caldera.
=> Αρχική Σελίδα This content has been proxied by September (ba2dc).Proxy Information
text/gemini